L71x – Llorac, als anuaris Riera 1896, 1899, 1904 i 1908…

A la darrera part del segle XIX i principis del XX, hi havia els “Anuaris Riera”, una guia-directori, dels diferents pobles, on incorporava informació genèrica dels mateixos, dades de població, dels seus càrrecs principals, dels propietaris i de les activitats econòmiques que hi havia; aquesta editorial catalana, es va fusionar amb la de Bailly-Balliere, gestionada des de Madrid, per un dels fills de l’editor francès que les estava editant a França), mantenint la seu a Barcelona.

Aquests  “Anuarios”, que la majoria son consultables des de la xarxa (a “Hemeroteca Digital”) i ofereixen una visió, de qui era qui a cada indret, i reflectien tot el territori espanyol, colònies i països sud-americans; reproduim la portada de l’edició de 1904, en que son dos llibres de mes de dues mill pàgines cada und’ells :

He fet un gràfic comparatiu, del que diuen 4 d’aquestes edicions, encara que al ser una guia comercial, les dades poden no ser sempre actualitzades, comptant amb els diferents agents que les recollien, i les limitacions de l’època:

Anuario de l’any 1896 :

Hi ha termes que no es fan servir habitualmentcom “plantio”, o “montuoso”, i una expressió que confon : “no escasea el avellano”, lo que vol dir que si es abundant. També com destaca Vilaseca i Salou “que tiene gran porvenir…”

Anuario Riera 1896, número 6, pàg. 141

Anuario Riera de l’any 1899 :

Anuario Riera 1899, pàgina 1.150

Anuario Riera de l’any 1904 :

Anuario Riera 1904, número 2, pàgina 1364

Anuario Riera de l’any 1908 :

El de 1908 reprodueix les mateixes dades del de 1904…

Per facilitar la comparativa inserim un quadre comparatiu:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.