L15 – Les 20 pilones de La Cirera : Cal mantenir-les per explicar el segle XX de l’indret… (C02)

Just a l’entrada del poble i, a l’altre costat del lateral de l’església, hi ha vint pilones cilíndriques, col·locades en filera, que són vestigis del segle XX i ajuden a fer tangible el seu testimoni. Segurament, veient-ho amb ulls de l’actualitat, assentats als bancs de la font propers, els trobem quelcom integrats al paisatge, de camp, què s’obre al darrera. A moltes de les cases hi tenim cisternes, baixos on hi estava el bestiar, d’emmagatzemar els productes de la terra, o deixar-hi els carros, pedres i arcades que ens parlen del nostre passat… i crec que, a ningú de nosaltres, se’ns ocorreria destruir-ho perquè forma part de les vivències pròpies, i de les col·lectives.
Son pilones que finalitzen en la paret d’una casa del poble i, per tant, vol dir que el camí d’entrada al poble ha sofert variacions. Són pilones, i així ho hem escoltat, de protecció dels animals i dels carros, que formarien part d’un espai quasi quadrangular, o d’una placeta : avui el traçat de la carretera i els empedrats ens desdibuixen la mirada cap al passat.
A la paret de sota dels esmentats pilons, hi ha uns esglaons de pedra, que sobresurten de la paret, reminiscència d’una drecera familiar per arribar a l’església, i alleugerir, els metres anant per el camí.
Es pot esbrinar una certa perillositat de la mainada que, jugant als gronxadors propers, pot fer servir la pilona com a un joc, sense percebre el perill de caure per el desnivell sobre la barana metàl·lica, fet que tindria una solució ben senzilla traspassant la barana abans de les pilones, enlloc d’estar-hi, com ara, al darrera.
Potser caldria un quadre informatiu del que van representar, al igual que el forn de calç, que va quedar visualment molt limitat amb l’agregació del pis superior del local social.
Les pilones no fan nosa, ni necessiten manteniment, però ens interpel·len d’una realitat que no podem amagar, i de la qual tenim prou vestigis per a mantenir-la. Però com en el cas de la imatge de la Mare de Déu, que ja vàrem comentar fa varies entrades, la inacció pot fer que d’una setmana per altra les pilones ja no existeixin, amb argumentacions de professionals no vinculats al poble…
En una entrada posterior detallarem els recursos i eines existents per a la difusió d’aquest i d’altres elements, i de les possibles gestions…

Imatge de l’indret, sortint del poble de La Cirera…
Vistes generals de l’espai…
Pilones 9 i 10…
Tram final de les pilones, i esglaons comentats…
Al capvespre, amb la llum dels fanals…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.