C20 – Parlem del resultat comptable…

Es una de les dades mes importants que ens ofereix la comptabilitat, però apart de ser conscients de que es una eina per gestionar tant el resultat que ha estat, com dels recursos generats per a enfortir l’empresa.
Però una de les característiques singulars que té aquesta dada, es que no la podem comparar amb cap d’altra; qualsevol de les altres partides que formen part del balanç i del compte de pèrdues i guanys tenim documen
ts que suporten el moviment o la suma d’ells.El mes normal es obtenir aquesta dada al finalitzar l’any natural, que es coincideix amb l’exercici social, que per raPer tant es molt important tenir un protocol definit per a les tasques de tancament, amb l’objectiu de tenir presents tots aquells elements que poden influir en el resultat final : amortitzacions, periodificacions, existències…ons obligatòries hem de fer, presentar els llibres, els comptes anuals i liquidar l’Impost de Societats.
Però independentment, cal preveure tancaments interanuals, per exemple mensuals, per a determinar l’evolució del resultat, conèixer les desviacions I adoptar les mides per a corregir-ho, amb anticipació.
Els secrets per a interpretar els balanços…
Hi ha algun article i publicació que intenten apropar-nos al coneixement del que ens estan dient els estats financers; personalment no crec que hi hagin unes pautes, però  si que us transmeto les meves reflexions.
Hi ha algun article i publicació que intenten apropar-nos al coneixement del que ens estan dient els estats financers; personalment no crec que hi hagin unes pautes, però  si que us transmeto les meves reflexions.
Quan porto el meu cotxe al garatge habitual, estic a la seva confiança : conec que quan sento aquell soroll, o aquella cosa que hem preocupa, el meu mecànic,  ja sap de quina peça o engranatge no està bé; si li preguntés com ho ha notat, segur que hem diria l’experiència de molts anys treballant-hi…; però no hi hauria un lloc on ho digues, perquè totes les situacions son diferents.

Primer. coneixement del funcionament de la vostra activitat econòmica, dels processos, de la gent que hi intervé, de com tot es registra…
Segon. els estats financers no son una tendència, sinó que és la fotografia a un moment determinat.
Tercer. Cal ser molt curosos en la determinació del mateix : la xifra que ens doni no la podrem contrastar amb cap altra.
Quart. podem enganyar el balanç, però ens estem enganyant a nosaltres mateixos; sempre hi ha eines que ens podem fer “ajustar” les xifres (una reducció en les amortitzacions, unes modificacions en l’inventari, unes periodificacions que s’imputen a un altra exercici…). La realitat del que tenim és el que ens ha de fer més forts i solvents.
Cinquè. els estats financers no estan per solventar unes obligacions fiscals o mercantils, ens hi equivocaríem si el primer que fem després dels tràmits legals, és arxivar-ho a l’estanteria : hi ha molta informació que ens serveix per a la gestió del dia a dia.a imatge (o la radiografia) generalment a la data de tancament de l’exercici.
Sisè. també ens poden anticipar a situacions critiques, l’activitat econòmica és la suma de molts dies, i d’una activitat continuada, i els daltabaixos i canvis de tendència no són immediats.Tercer hem de ser molt estrictes en tot el procés de formació del resultat, ja que d’aquest haurem de fer un acte de fe, per quan no tenim eines per comprovar-ho amb alguna altra dada.
Setè. no cal esperar a final d’any… esporàdicament o amb períodes interanuals concrets podem demanar al nostre programa informàtic que ens emeti un balanç per veure-hi les modificacions.
Vuitè. cada compte té vida pròpia… i les seves normes de funcionament; cal coneixe-les per a detectar possibles situacions incorrectes.
Novè. formuleu petits tests/ratis de les àrees mes sensibles… us ajudarà a fer un control extracontable de determinats paràmetres, que ens indiquin informació addicional d’interès (per exemple : despeses de personal sobre vendes, vendes per zones o tipus de producte, hores de més vendes…).
Desè.incorporeu el concepte d’auditoria interna, en el sentit de que ens hem de qüestionar qualsevol procediment; si hi ha quelcom que ha fallat cal trobar-hi una modificació, i si hi ha algun procediment que no aporta cap valor afegit cal replantejar-lo…

Moltes d’aquestes coses són transversals, i de segur que en parlarem en noves entrades…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.