C27 – Els secrets per a interpretar els balanços…

Hi ha alguns articles que intenten apropar-nos al coneixement del que diuen els estats financers; personalment crec que, més enllà de les pautes o ratis, hi han altres reflexions.

Quan porto el cotxe al meu garatge habitual, estic a la seva confiança: quan explico que fa un soroll, o una cosa que hem preocupa ell ja sap de quina peça o engranatge no esta bé; si li preguntés com ho detectat, segur que hem diria que és l’experiència de molts anys de treball…però no hi hauria un lloc on ho digués, perquè totes les situacions o sorolls poden ser diferents.

Primer : coneixement de com funciona la vostra activitat econòmica, dels processos, de la gent que hi intervé, de com tot es registra…

Segon: els estats financers no sempre reflexen una tendència, sinó que són la imatge (o la radiografia) a la data de tancament de l’exercici.

Tercer : hem de ser molt estrictes en tot el procés de formació del resultat, ja que d’aquest hem de fer un acte de fe, quan no tenim eines per comprovar-ho amb alguna altra dada.

Quart : podem enganyar el balanç, però ens estem enganyant nosaltres mateixos; sempre hi ha formes de fer “ajustar” les xifres (una reducció en les amortitzacions, unes modificacions en l’inventari, unes periodificacions que s’imputen a un altra exercici…). La realitat del que tenim és el que ens ha de fer més forts i solvents.

Cinquè ; els estats financers no estan per solventar unes obligacions fiscals o mercantils, ens hi equivocaríem si el primer que fem després dels tràmits legals, és arxivar-los a l’estanteria : hi ha molta informació que ens serveix per a la gestió del dia a dia.

Sisè : també ens poden anticipar situacions crítiques, l’activitat econòmica és la suma de molts dies, i d’una activitat continuada, i els daltabaixos i canvis de tendència no són immediats.

Setè : no cal esperar al fi de l’exercici… esporàdicament o amb períodes interanuals concrets podem demanar al nostre programa informàtic que ens emeti un balanç per veure-hi les modificacions.

Vuitè : cada compte té vida pròpia… i les seves normes de funcionament; cal conèixer-les per a detectar possibles situacions incorrectes.

Novè : formuleu petits tests de les àrees més sensibles… us ajudara a fer un control extracontable de determinats paràmetres, que ens indicarien informació addicional d’interès (per exemple : despeses de personal sobre vendes, vendes per zones o tipus de producte, hores de més venda…)

Desè : incorporeu el concepte d’auditoria interna, en el sentit de que ens hem de qüestionar qualsevol procediment; si hi ha quelcom que ha fallat cal trobar-hi una modificació, i si hi ha algun procediment que no aporta cap valor afegit cal replantejar-lo…

Moltes d’aquestes coses són transversal i en parlarem en noves entrades…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.