M58x – La familia Gallart i Monés, a Reus… (PRA01)

En aquest recull de membres de la familia, ens hi mancaven entrades referents a la nissaga dels Gallart Monés, de la seva incidència i aportacions en el món de la medicina, tant el Dr. Francesc Gallart, com dels seus fills que també s’han dedicat a la medicina.
El matrimoni d’en Antoni de Padua Gallart i Morera (que havia nascut a Barcelona i va ser fill de Francesc d’Asis Gallart i de Josepa Morera), i de la Na Madrona Monés Munts (filla de Joan Monés i Madrona Munts i nascuda al Prat de Llobregat); a l’acta de bateig del segon fill hi consta que viuen a Reus, i que ell es mestre d’obres.
Van tenir dos fills : en Francesc (nascut al Prat de Llobregat el 30 de setembre de 1880), i l’Antoni (nascut a Reus el 22 de juliol de 1884). De l’Antoni, he localitzat al llibre de Baptismes de la Parroquia de Sant Pere Apostol de Reus, l’acta del seu bateig (dia 1 de juliol de 1884 – llibre de 1884-1887, diapositiva 92 digitalitzada), que reprodueixo parcialment :

D’en Antonio Gallart Morera, en sabem que era mestre d’obres, i  he localitzat la continuitat d’una certs anys a Reus; algunes actuant com a Perit Mestre d’Obres, per edictes del Jutjats de Reus, i d’altres situacions administratives, que citem :

a) Al gener de 1885, s’insereix un edicte al DOPT (múm 13, del 15 gener 1885, pàg. 2), l’edicte 63, on actuarà com a Perit Mestre d’Obres, i que reproduim parcialment :

b) Al gener de 1885, s’insereix un edicte al DOPT (núm 13, del 15 gener 1885, pàg. 2), l’edicte 63, on actuarà com a Perit Mestre d’Obres, i que reproduïm parcialment :

c) Al Novembre de 1886, apareix el nom de Antonio Gallart, al “Diari Oficial de la Provincia de Tarragona” (nùm. 270, del 14 novembre 1886, pàg. 4), demanant l’incorporació a les llistes electorals :

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es gall2.jpg

d) El gener de 1889, al DOPT (del 4 gener 1889, nùm. 4, pàg. 3) apareix com a designat a les llistes definitives dels judicis per jurats, que reproduim parcialment :

e) També al mes de gener de 1889, apareix al DOPT (edició del 8 gener de 1889,nùm 7, pág. 496), en el llistat del cens electoral, que reproduïm parcialment, i on hi consta el seu domicili . Carrer Alta Sant Josep 9 de Reus :

f) Al DOPT (núm. 5 del 5 gener del 1889, pàg. 4), hi apareix una nova designació judicial :

g) Al DOPT, del 4 d’agost de 1889 (núm. 183, pàg. 2), hi trobem :

h) També el 1 de novembre de 1889, trobem aquesta anotació al DOPT (núm. 259, pàg. 2):

i) A l’agost del 1890, trobem al DOPT, (nùm 180, pàg. 2, del 2 agost 1890), la cedula 2603, que parcialment reprodueixo :

j) A l’Octubre 1890, trobem la seva designació al DOPT (núm 233, del 3 octubre 1890, pàg. 2), on reproduida parcialment diu :

k) Al 5 d’octubre de 1890, trobem al DOPT ( núm. 235, pàg. 2), aquest anunci :

l) També a l’Octubre de 1890, trobem al DOPT (núm. 248, de data 21 d’octubre, pàg. 2), la seguent inserció :

m) Novament apareix al DOPT (de data 18 febrer 1891, núm. 42, pàg. 2), l’edicte 341, on hi apareix com a perit, i es una de les darreres insercions en que es pot trobar :

n) Al DOPT (núm. 95, del 22 abril 1891, pàg. 2), trobem un acord de l’Ajuntament de Reus, en que en Antoni Gallart, ha presentat una instancia per optar a Arquitecte Suplent de l’Ajuntament de Reus :

o) El gener de 1904, trobem aquest mandat de l’Alcalde de Reus, sobre le reclutament dels joves, per a l’exercit, es diu que l’Antoni Gallart Monés : “… e ignorándose su actual paradero si como el de sus padres, se cita a los mismos…”. Podria ser que a començaments del 1904 ja no residissin a Reus :

p) El 13 de març del 1916, trobem la seva esquela a La Vanguardia (edició del 13 de març de 1916, pàg. 1), on es fa constar la seva residencia i casa mortuoria al carrer Girona 145 (o 165?), quasi cantonada amb Diagonal (Barcelona) :

q) Consta a la “Gaceta Municipal de Barcelona” (num 26, del 29 de juny de 1916), com a “Capataz de la Brigada de Cementerios”, en el momento de la seva mort; esfa esment de la indemnització i sou corrent no cobrat que se li assigna a la seva vidua per part de l’Ajuntament, i la cobertura d’aquest lloc de treball :

r) De la Sra. Madrona Monés, esposa de l’Antonio Gallart i Morera he trobat una ressenya de la seva persona (La Vanguardia -6 abril 1945, pàg. 11) i en el moment del seu funeral (La Vanguardia – 19 abril 1945, pàg 12) :

s) Al morir el Dr. Francesc Gallart Monés, el Dr. A. Frias Roig escriu una ressenya de la seva figura i esmenta l’estada de la familia a Reus, i al motiu de l’estada d’en Gallart Morera, i diu “… sobrestant a les obres de construcció del ferrocarril Barcelona-Madrid…”; ens mancaria un treball més acurat de la situació ferroviaria al darrer terç del segle XIX, l’enllaç de les vies entre Tarragona i Casp, i les companyies que ho varen fer possible :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.