M87 – La família Monés al Lloret de Mar, de finals del segle XIX : 125 anys de la mort de Dolors Monés i Mauri…(CUB12)

La vinculació familiar amb aquesta població de la comarca de la Selva (Girona), ha estat continuada; la mare dels Monés Mauri(y) era Reparada Parés i hi havia nascut; per tant els vincles, correspondencia i visites, i coneixement de la situació familiar es mantindrien. És en el darrer decenni del segle en que el matrimoni Comasema Monés, hi apareix a la premsa de l’epoca, especialment l’any 1895, i al 1896 hi passaran a viure-hi :

Cronologia documentada :

1895 – 3 de març : L’Ajuntament ratifica la proposta de la Junta del Hospital, de que la Sra. Dolors Monés, sigui la Presidenta Honoraria de la Junta del Hospital local (Imatge 1).

1895 – 16 de juny : Donació d’un quadre pintat per el Sr. Antoni Comasema, marit de la Dolors Monés, sobre la festa de Santa Cristina, i l’arribada de la processó, que será subastat per augmentar els recursos de l’Hospital (Imatge 2).

1895 – 21 de juliol : Quan acabin els actes de les festivitats, es procedirà al sorteig del quadre esmentat, entre els adquirents de les butlletes venudes. (Imatge 3)

1895 – 4 d’agost : Ressenya a la premsa del sorteig i del premiat amb el quadre, que ha estat el Sr. Joan Font, Obrer Major de Santa Cristina (Imatge 4)

1895 – 10 de novembre : A la sessió de l’Ajuntament, es comunica l’autorització del Bisbe perque es beneeixi la Capella de l’Hospital i la campana, designant com a padrins de la mateixa l’Ajuntament i la Sra. Dolors Monés (Imatge 5)

1895 – 21 0 24 de novembre : L’article que reproduim, fa esment a un desacord sobre la propietat i l’acte de benediciió de la campana de l’Hispital; del que es dedueix dies abans de la data acordada amb l’Ajuntament, la gent d’esglesia s’apropa a la capella de l’Hospital, i beneix la campana d’acord amb l’autorització del Bisbe, i despres de retornar a l’Església parroquiel en dona coneixement a l’Ajuntament.
Dies despres l’Ajuntament fa l’acte que tenia previst, en que la Dolors Monés será la padrina de la campana, i farà un donatiu de 200 ptes. (Imatge 6)

1896 – 24 desembre : A l’acta de la sessió de l’Ajuntament de Lloret de Mar, hi consta literalment : “…Seguidamente se da cuenta de una petición verbal hecha por D. Antonio Palou de Comasema de que se le inscriba en el Padrón de Vecinos de esta localidad, cuya petición , hecha en Secretaria, apoyó con la papeleta de baja del padrón extendida por la Alcaldia de la Ciudad de Barcelona, distrito de la Universidad. Se acuerda el alta y que por consguiente se inscriba en el padron vecinal a dicho señor juntamente con su familia compuesta de su esposa Dª Dolores Monés i Mauri y de los sirvientes  D. Jose Alcover Muniente y Dª Angela Noguera los Hoyos.” (Imatge 7)

1897 – 24 d’abril : Estada del fill Berenguer, despres d’uns mesos a Madrid (Imatge 8)

1897 – 16 de maig : Consta en una nota del Registre Civil, les defuncions del mes de MARÇ, on hi figura la Sra. Dolores Monés: a data d’avui no he localitzat cap ressenya o article com a homenatge, ni si el Sr. Antonio Palou de Comasema, matindra la seva residencia a Lloret de Mar (imatge 9); sobta veure que si la Sra. Dolors Monés s’hagues mort al mes de març, que el seu fill hagues tardat 20 dies a venir a Lloret, i que en la ressenya del “El Distrito Farnense”, no es fes esment a aquest dol.

1988 . En el llibre “Historia de las familias cubanas”, es fa esment de que la primera filla del matrimoni va ser la Dolors Monés, que no es coincideix, per l’informació, amb la Dolors Monés de Lloret, que en teoria seria la segona filla. Caldrà reconstruir i trobar algun document que ens ratifiques aquesta discrepància i ens ajudi en la seva correcta identificació.

IMATGE 1
IMATGE 2
IMATGE 3
IMATGE 4
IMATGE 5
IMATGE 6
IMATGE 7
IMATGE 8
IMATGE 9 . “El Distrito Farnense” 16 de maig 1897, pàgina 3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.