L162,,- Els panets de Santa Prisca (Santa Perpètua de Mogoda)… la tradició de les benediccions (A13)

Imatge de Santa Prisca, venerada a Santiga

Panets abans de la seva benedicció…

Entrega a la sortida de l’esglèsia d’un panet beneït

El dissabte següent al 18 de gener té lloc, a l’esglesia de Santiga (terme de Santa Perpètua de Mogoda), la festivitat de Santa Prisca (o Priscila), una de les advocacions del temple, i una santa que té poques esglesies, què la recordin.
De tradició, apart de la missa hi ha la costum, i tradició, de què les cases que tenien aquesta església com a referent i de temps en què, aquest indret, no estava agregat a Santa Perpètua, els pagesos fornaven uns panets amb el blat de les seves collites i, en aquesta data el portaven a l’església, per ser beneit, i retornat a la masia, per la protecció de la vasa, les persones i animals que hi vivien.
Ara molts ja no tenem, ni tenim camps, on conrear el blat, i alguns forns porten a l’esglèsia uns coves de panets què. després de la benedicció, serán venuts a qui els hagi encarregat; apart, cada família, porta, en uns sacs de pa, aquells que vol beneir, i repartir desprès entre els seus, amistats i familiars, i un panet què els Amics de Santiga ofereixen, com a present, a cada família assistent a l’acte.
Benedicció, és una paraula d’origen llatí, i etimològicament vol dir l’acció de dir bé, o el bon desig, adreçat a una o moltes persones; la benedicció catòlica és quan el mossen fa el signe i, ens adreça el seu desig de bona voluntat, en nom de Deu.
Però també la benedicció pot recaure sobre objectes quotidians per exemple : beneir els aliments a la taula, beneir certs objectes, el pa, els animals (Per Sant Antoni Abat), els cotxes (Per Sant Cristofol), o els tractors (per Sant Isidre), fer la benedicció del terme, de les cases, beneir un edifici o establiment en la seva inauguració…
Referits al motiu d’aquesta entrada, crec que la materialització de la benedicció en un objecte beneït, en aquest cas el panet, és un element tangible que ens acompanya durant tot l’any, és fa present i ens recorda la presència de Déu, és una forma de record dels nostre arrelament cristià, i una protecció del Sant(a) davant les adversitats… i un exemple que podría mantenir-se en altres festivitats e indrets.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.