C94,,- El seguiment dels comptes bancaris : com i cada quan fer-ho ?

El dijous 19 de gener passat, al programa “Tot es Mou” (de TV3), entrevistaven al Professor d’Esade, en Carles Torrecilla, sobre economia financera; uns coneixements imprescindibles per la vida moderna, i que la majoria de ciutadans, van aprenent a mida d’experiències.

Entre les qüestions que es van comentar, hi havia el dubte de cada quan calia consultar o seguir el saldo bancari : la resposta ha estat de fer-ho freqüentment, però sense obsesionars-se o fer.ho diariament. Aquí discreparíem Sr. Torrecilla; personalment és una de les feines diaries de primera hora a la vegada què veure els mails rebuts i preveure si hi ha alguna qüestió que mereixi modificar el plantejament del dia que comença.

Els raonaments de fer-ho cada día (o cada dos o tres), són els seguents :

 1. Hi han una serie de càrrecs que no tenim identificats per el seu import; per exemple, les factures de subministraments, que recullen els consums de mesos abans, i especialment ara, en que l’import d’aquestes factures pot estar descontrolat.
 2. Igualment hi han càrrecs semestrals o interanuals, que no coneixem la data exacte d’arribada (per exemple les assegurançes de cotxes…). També el càrrec de determinats rebuts (quotes entitats, d’ONG’s…) que també arriben de forma esporàdica.
 3. També hi han altres situacions en què potser hem facilitat el nostre número de compte per alguna compra, o que es produeixi la renovació d’un servei de forma automatica que generi un rebut de forma automàtica.
 4. Revisar el compte ens permet fer un exercici d’autorizació visual, i ratificar que el càrrec i l’import arribat es coincideix, amb el que teniem pensat.
 5. D’altres càrrecs poden venir incrementats, sobretot a principi d’any, on hi han actualitzacions de tarifes, principalment d’associacions o altres entitats…
 6. Es important també tenir en compte que hi han uns periodes on es poden retornar els càrrecs i, per tant, si es vol exercir aquesta opció cal fer-ho amb brevetat.
 7. Hi ha la costum de no agafar resguard de les compres fetes, i un disseny incorrecte dels TPV’s (on l’import teclejat per el venedor, només es visible per al venedor), quan els euros en que s’esta pagant la transacció son els nostres : potser caldria que aquets aparells portessin una pantalleta que confirmés l’import teclejat.
 8. Aquestes possibles errors cal detectar-los rapidament per comunicar-los, al igual què utilitzacions incorrectes de les targetes per part de terceres persones que l’estiguin utilitzant amb frau.
 9. Si revisem, o anotem, les operacions bancàries en algun mitjà (llibreta, Excel…) podrem fer un seguiment més directe de les compres en efectiu, ja que recordarem on hem anat, el que hem comprat o gastat, malgrat què la majoria d’entitats estan optant per eliminar les llibretes.
 10. Un control més ampli en el temps, ens pot ajudar a comparar interanualment la diferencia de despeses d’un any al’altra.

Us paso la meva experiència per si pot ajudar : en un full d’excel he creat diferents columnes :

 1. Si hi han disposicions d’efectiu, anoto la operació en una línia, i a sota vaig desglosant el conceptes en que s’han utilitzat.
 2. Hi ha d’haver tantes columnes posteriors com elements ens interessi identificar o seguir, i dos conceptes genèrics “Despeses Bàsiques” que reuneix les necessaries per viure, i les “Despeses Voluntàries” on hi ha la resta.
 3. Al final de cada període, hi han els totals que han de coincidir, es a dir, la suma de totes les columnes ha de ser igual, a la primera columna que agrupa totes les quantitats.
 4. Després hi tinc el concepte “Esporàdics” que són aquelles despeses sobrevingudes.
 5. Amb la resta de les dues quantitats, tinc dos resultats : el Ordinari (Total – Esporàdics) i Total final (resultat de caixa = el que ha sortit de la butxaca.
 6. Segur que hi deu haver d’altres opcions, però aquesta es sencilla i serveix per l’informació que necessito

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.