M04 -L’Antónia Monés Valls : Registre del seu matrimoni … (FAM04)

Era neta d’en Pere Monés Folquet (que es va casar amb na Magdalena Rigua i, al enviudar, va contraure noves núpcies amb na Coloma Valls, (segons consta en la pag. 48 del llibre “Monés, Història d’un cognom”) i varen tenir un fill, en Pere Monés Alaió.
A l’índex de l’arbre general editat el 1996, a l’índex, no hi apareix aquest Pere Monés Alaio i, en canvi, en la casella que correspondria a aquest membre hi diu “Eulalia Monés Rigual casada amb Eulàlia Valls Bou”, però cercant els Monés Rigual es veu que no hi ha cap Eulàlia i, en canvi, els germans Monés Rigual son cinc, enlloc dels tres que hi figuren.
L’edició de “El LLoyd Español” (a la seva edició del dimecres 22 d’octubre de 1862) ens aporta informació dels casaments que s’havien produït, a Barcelona, en les últimes setmanes (al igual que els naixements i defuncions). A la darrera pàgina, de l’esmentat diari, hi trobem l’anotació que transcrivim :

Per verificar la certesa de la seva identificació, consultem l’índex del Registre Civil de Barcelona (disponible en xarxa) corresponent a l’any 1862, hi trobem l’acta de l’esmentat matrimoni, on es diu que es casaran el 22 d’agost de l’any 1862, a la Parròquia del Carme (Barcelona), d’una part en Ramon Rosselló, de 28 anys (nascut probablement el 1834), solter, de professió metge cirurgià, que viu al carrer de Sant Antoni Abat 42, 1er, fill de Antoni Roselló i de Gertrudis Oliver, amb Antonia Monés, nascuda al Prat de Llobregat, de 26 anys (nascuda probablement el 1836), que viu a Cornellà de Llobregat, filla de Pere (Monés) i de Eulalia Valls, i que passaran a viure a l’esmentat carrer de Sant Antoni Abat de Barcelona. La coincidència amb els nom dels pares, i l’espai temporal amb els seus germans, ens fa donar per bona aquesta troballa.
Trobem ressenyat, al diari “La Dinastia”, (en la seva edició del 29 d’abril de 1884 any 2, núm 314) un acte de la “Real Académia de Medicina y Cirugía de Barcelona”, on el doctor Soler y Buscalla hi va llegir el seu discurs d’entrada, i, el doctor Roselló, va fer el protocol·lari discurs de resposta, i benvinguda, al nou membre, noticia que transcrivim :

Hem localitzat la noticia de l’enterrament de l’Antónia Monés Valls, a la pàg. 3 del diari “La Dinastia”, (edició del 10 d’abril de 1900) que transcrivim :

Hi ha una posterior ressenya a la Vanguardia de 1914, donant compte d’un funeral a l’església de Cornella de Ramon Roselló, encara que ens mancaria una ratificació, per verificar de que es tracta de la mateixa persona que hem esmentat.
El que si hi ha, l’any 1940, es una esquela del senyor Josep Mas Font, on hi figura la seva dona Na Antónia Roselló Monés, que per dates podria ser la filla del matrimoni Roselló-Monés, i que transcrivim (pàg. 2 de La Vanguardia, edició del 5 de març de 1940) :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.