M05 – La Biblioteca Josep Monés de l’Ametlla (MJO01)

En Josep Monés i Roberdeau (1900?-1994), (era fill d’en Josep Monés Fober i de Na Lucienne Roberdeau) de família de joiers, va continuar amb l’ofici; bibliòfil i col·leccionista, va tenir a casa seva de l’Ametlla del Vallès, una biblioteca important de llibres, revistes, manuscrits, i mecanoscrits de prestigiosos autors catalans, que va ser catalogada per la Sra. Montserrat Galera i Monegal als anys 70 (de reconegut prestigi en els àmbits de la cartografia i catalogació).
Al 1969, en Josep Monés, va comprar la casa d’en Felix Millet i Maristany (A), una torre construïda cap als anys 1944-1945 i, amb ella, una biblioteca de cultura catalana d’alt nivell, que,en Millet, havia començat als anys 40, amb l’assessorament d’en Joan Benet i, aprofitant un periode en que van sortir al mercat edicions d’alt valor, edicions de bibliòfil, o de poc tiratge, i biblioteques de revistes. Fins l’any 1950 se’n va encarregar de la catalogació i conservació la bibliotecària Teresa Boada.
En Josep Monés, va incorporar a la mateixa la seva de pròpia i, la va incrementar amb noves incorporacions; al 1973 va encarregar la tasca d’ordenar i catalogar la col·lecció, amb un criteri arxivístic. (al 1975 la Biblioteca comptava amb uns vuit mil volums).
Al 1999, la majoria de volums impresos passaren a la Biblioteca de Catalunya, mentre que a l’any 1998, la col·lecció de revistes va ingressar a la Biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona. Al 1999 es fa ver dació a la Generalitat de Catalunya de la col·lecció de manuscrits declarats d’interès cultural que foren dipositats a la Biblioteca de Catalunya.
(resum extret de diferents fonts)

 • Breu ressenya d’en Felix Millet Maristany
 • En Felix Millet i Maristany (1903-1967), fou un financer, mecenes i promotor cultural català; fill del industrial del cotó Joan Millet i Pages i d’Antonia Maristany Colomé.
 • Nebot de LLuis Millet (cofundador de l’Orfeó Català
 • President de la Federació de Joves Cristians (1932)
 • Director del diari “El Matí”, de tendència democristiana
 • Fundador de la “Benefica Minerva” (1943)
 • Secretari de la Comissió Abat Oliba (1947)
 • Accionista i President del Banco Popular (fins a 1957); va transformar i millorar el Banc fins a fer-lo arribar al vuitè Banc d’Espanya
 • President de la “Compañía Hispanoamericana de Seguros y Reaseguros, SA”
 • President de l’Orfeó Català (elegit 1951)
 • 1957 : la família Millet ven les accions del Banc, i ell passa a ser President Honorari
 • 1961 Fundador i Primer President d’Òmnium Cultural (de 1961 a 1968)  (Resumit de la entrada de Wikipedia “Millet Maristany”)

De la catalogació que va fer Na Montserrat Galera se’n van fer tres edicions (dues en castellà i una en anglès). Durant aquest període trobem algunes referències què fan menció a llibres o col·leccions que hi eren dipositades, en un moment en que les institucions i arxius catalans no tenien els recursos i equipaments actuals.

Aquesta ressenya del llibre, ens esmenta l’encàrrec que li fa en Felix Millet a Carles Riba, perquè li faci una traducció del poema de l’Odissea, i com l’autor esmenta que es troba dipositat a l’esmentada Biblioteca Josep Monés.

L’autor fa esment a l’edició de “Diari Català”, i de les col.leccions que ha consultat : d’elles, tres, es trobaven en biblioteques públiques, i només la de Josep Monés, era en l’àmbit privat, i ja fa esment de la seva actual ubicació a la Uab.
Continuarà la ressenya…

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.