M15 – Els Monés al “Congreso de Diputados” (POL01)

Just fa una setmana que han tingut lloc les eleccions legistatives al “Congreso” i al “Senado” espanyols i, cal fer esment, de les tres persones amb cognom Monés, que han participat en diferentes legislatures, i en diferents circunscripcions.
Tots tres haurien compartit l’edifici (anomenat “Palacio de las Cortes”) i de l’ hemicicle de la Carrera de San Jerónimo, què es va inaugurar l’any 1850 i que és la seu del Congrés de Diputats, una de les dues càmares de les Corts Generals; amb successives ampliacions, ha anat consolidant el complex incorporant-hi edificis annexos adaptats a les noves necessitats dels parlamentaris i dels grups polítics.
Al segle XIX les legislatures, es centraven en els periodes de sessions, i després hi havien altres mesos en que no hi havia plenaris, o al menys la no presència dels diputats, especialment per les dificultats de trasllat de l’època.
Segurament a l’arxiu del “Congreso” hi deu haver els diaris de sessions, i els moments o lleis en què van intervenir com a parlamentaris.
Amb independència de la seva ressenya puntual, desenvoluparé en una entrada específica les dades relacionades amb la seva vida als diaris de l’època.

Josep Ramoneda Monés :
Va se diputat, en les legislatures de 1882 a 1883 i 1883-1884, que va tenir lloc entre el dilluns 4 de desembre del 1882 al 26 de Juliol de 1883. A l’ “Indice del Diario de las Sesiones de Córtes”, hi consta el seu nom, i les intervencions, propostes o lleis en que va intervenir. Segons consta a la fitxa del Diputat Sr. Miguel Elias Marchal, a “…Observaciones : En sesión de 23 de febrero de 1883 se dió cuenta de que el Tribunal de actas graves declaró nula la elección…” i possiblement s’hagués incorporat una vegada començada la legislatura, substituint al esmentat Sr. Marchal.
Altres dades que hi consten són a la fitxa històrica del “Congreso” : Data eleccions : (34) 21.08.1881, Districte de Sant Feliu de Llobregat, Votants : 1.216, vots obtinguts : 787, data alta al  Congres : 11.05.1883, data jurament : 12.05.1883, data baixa : 31.03.1884.
Tot l’índex què inclou les lleis tramitades, i altres gestions fetes, es pot consultar a la web de : congreso.es, a l’apartat de “História y Normas”, “Papeles para la História”, “La restauración 1874-1923”.
Els diputats eren escollits per circunscripcions electorals, més properes al que serien els partits judicials, i per això en Josep Ramoneda, és escollit per el districte de Sant Feliu de Llobregat.
Hi ha un segon període en que és escollit Diputat, a la legislatura (36), què compren diferents sessions entre 1886 i 1890. Data eleccions : 04.04.1886, votants : 1.022, vots obtinguts : 634, data alta : 13.04.1886; data jurament : 19.06.1886; data baixa : 29.12.1890. Districte de Sant Feliu de Llobregat.
En aquesta etapa s’inicia un nou període històric que correspondrà a la “Regéncia de la Reina Maria Cristina de Habsburgo-Lorena, que durarà fins l’any 1902, amb el regnat del seu fill Alfons XIII.
En els índexs del “Diario de las Sesiones” només s’hi esmenten a la part final aquells diputats que s’han incorporat de nou al Congrés, en substitució d’algun altre. Per això no hi trobem repetit a cada període de sessions els titulars de cada districte, què ho són per a tot el període escollit

Pedro Jose Mones Mauri :
És escollit per al districte de Santiago de Cuba (Cuba) i deuria ésser segurament un dels darrers representants de l’illa abans de la seva independència; és el primer Marqués de Casa-Maury.
A la portada del “Índice del Diaro de las Sesiones…” es veu amb detall el període de sessions i els intervals entre elles.

Toni Roldan Monés :
Ha estat Diputat a les legislatures XI (de gener a juliol de 2016), a la XII (de 2016 a 2019), i ha resultat escollit com a Diputat per la circumscripció de Barcelona, aquest cap de setmana passat.
Amb independència de la seva activitat parlamentaria, forma part dels òrgans del partit “Ciudadanos”, com a “Secretario de Programas y Areas Sectoriales”, i forma part del “Comité Ejecutivo” i de la “Comisión Permanente”.
Al Congrés ha participat en diferents intervencions a la tribuna, als mitjans de comunicació, i amb responsabilitat a diferents comissions de treball; també era vocal suplent de la “Diputación Permanente”  del “Congreso”, en la legislatura finalitzada. Podeu consultar el seu CV i les seves intervencions a : “congreso.es”, “Diputados”, cercant per formulari amb el nom, i apareix la fitxa amb la seva fotografia.
És fill d’en Santiago Roldan Lopez (1938-1997), què va ser un dels històrics del socialisme espanyol. Economista, al 1975 va ser Catedràtic per la UAB. De 1983 a 1989 fou Rector de la “Universidad Menendez y Pelayo” (Santander). Més tard va ser nomenat President del “Holding Olimpico de Barcelona” gestionant les inversions de l’Estat per als Jocs Olímpics de 1992. Va ser molt prolífic en el camp de la investigació econòmica, amb molts escrits i treballs publicats.
La seva mare és la Maria Antonia Monés Farré, també molt implicada en el món de l’ensenyament universitari. Ha estat entre d’altres càrrecs, Directora del “Departamento de Economia del Gabinete de la Presidencia” (1995-1996), amb Felipe Gonzalez, i al govern català, Directora d”Anàlisi Polític i Econòmic” de la Conselleria d’Economia, amb el Conseller Castells i ratificada amb el govern d’Artur Mas, i del Conseller en Mas-Colell.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.