L02- Francesc Rosich / Rusic i Baró (La Cirera 1765? – Torredembarra 1818)(H01)

Els seus pares haurien estat en Francesc Rosich i la Teresa Baró, segurament també residents a La Cirera; no podem descartar la data del seu naixement que podria haver estat sobre 176x, aproximació coherent amb els anys que hi consten en l’acta de la seva defunció, i amb l’edat (32 anys), en que té el seu fill primer. Reproduim les actes i llocs on hem localitzat el seu rastre.

A mida que van passant els anys, les referències al lloc originari de La Cirera es perden; tampoc hi ajuda les actes que expresen de forma minsa detalls sobre avis i, cada vegada amb el temps, es reitera la procedença de Torredembarra.
A mida que van passant els anys, les referències al lloc originari de La Cirera es perden; tampoc hi ajuda les actes que expresen de forma minsa detalls sobre avis i, cada vegada amb el temps, es reitera la procedença de Torredembarra.
També es peculiar que en cap dels bateixos dels fills, ni en el  seu matrimoni, hi apareguin familiars de la part Rosich o Baró, fet que podría haver suposat un aillament de les relacions familiars, respecte d’altres membres d’aquests cognoms.
No he fet el seguiment dels indexs parroquials, que están indexats amb el nom del marit, fet aquest que resta pendent, al igual que el seguiment dels diferents compliments pasquals, però que tampoc era prioritari amb l’objectiu d’aquesta entrada
No he fet el seguiment dels indexs parroquials, que están indexats amb el nom del marit, fet aquest que resta pendent, al igual que el seguiment dels diferents compliments pasquals, però que tampoc era prioritari amb l’objectiu d’aquesta entrada.
El que si podriem asegurar es que a la Cirera hi haguessin quedat els pares d’en Francesc Rosich amb algún fill que en tingues cura, o que a la data de la seva anada a Torredembarra els dos fossin morts; aquests son fets que ens haurien de ratificar els llibres parroquials de La Cirera que al no existir, nomes en podem fer hipotesi.

Un primer registre d’ell el localitzem en l’acta de naixement del seu fill “Pau, Salvador, Joan”, nascut el 23 de desembre de 1797, i batejat el dia seguent (diapositiva 352 del llibre de baptismes de 1787-1806, Parroquia de Torredembarra) :

Primera referencia escrita de la seva procedença de La Cirera :

Un segon registre d’ell el podem localitzar al llibre de Compliments Pasquals de 1800 (diapositiva 69 i 70) de l’esglesia de Torredembarra, visquen a casa de Joan Hivern amb la seva dona Maria M (= muller) :

i al carrer de :

Això ens ratifica que en aquest any ja residia a Torredembarra, i a mes estava casat.
Un tercer registre el trobem l’any 1804, en el naixement de la seva filla : Rosalia, Antonia, Teresa Rosich i Boada (Torredembarra 1804 – ? ); la mare es Maria Buada.
Diapositiva 535 (llibre baptismes de 1787-1806 Església de Torredembarra)

En aquesta acta de bateig, hi manquen dades importants : noms dels avis, procedença dels pares, ofici del pare…
Un quart registre de la familia, es quan a mitjans de 1805 (29 de maig), mort la seva dona i, aquest, es el document en que hi consta (Diapositiva 232 i 233 llibre d’obits de 1792-1851 de Torredembarra ) :

“Dia vint y nou de maig de mil vuit cents y cinch mori Maria filla llegitima, y natural de Pau Boada pages de la Pobla de Montornes, y francisca femnén de Bonastre  conjuges muller que fou de Francisco Rosich de la Cirera, Bisbat de Vich: tenia trenta anys poch mes o menos; rebé los SS Sagraments. dia 30. se ly celebranen les funcions de ? novena y cap de any ab asistencia de 3 sacerdots ames del Parroco: se enterrá en lo cementiri de la Parroquia: no feu testament”

Un cinque registre es el del nou casament (l’u de setembre de 1805), just tres mesos despres de la mort de la seva primera muller; potser amb ulls d’avui això pot semblar com molt apresurat, però en l’epoca de principis del segla XIX, els casaments es feien amb un sentit mes practic, i en aquells moments en Francisco Rosich estava sol i amb un fill…).
A l’index del llibre de Matrimonis de Torredembarra, localitzem el full del llibre on el podem trovar :

I a la diapositiva 44 de 434 (Llibre de Matrimonis de 1802-1851), hi trobem el seu detall :

A l’acta hi reproduïm les dades principals : “Dia primer de setembre de mil vuit cens y sinch…”, “…Francº. Rosich viudo pages de la Cirera Bisbat de Vich de esta parr? de molts ans en esta habitant…”, “fill llegitim y natural de Francº. Rosich y Rosa Rosich y Baro conjugues difunts de una part…”,”…y Maria Buada y Mauri (1770-XX) vidua dexada de Joan Buada, filla llegitima y natural de Joseph Anton Mauri y Maria Antonia Mauri y Frexes conjuges difunts…”; cal esmentar que en el moment d’aquest matrimoni tots dos son vidus.

Extracte de la part on hi consta La Cirera, de l’acta de matrimoni :

Un sisè registre, el trobem al llibre de Compliments Pasquals de 1817 (Parròquia de Torredembarra), diapositiva 5, :

Vivint a :

Sembla que al costat del nom d’ell hi digui “casi mort” o potser ja tenia una malaltia greu; (l’acta eclesiàstica d’enterrament es del 6 de febrer de 1818) hi figuren també Maria la seva muller, en Josep Anton fill, i en Francisco fill (que indica fora, per tant absent).
Un  setè registre, correspon a l’acta de la seva defunció, localitzada a la diapositiva 423 del Llibre d’Òbits de 1792-1851, de l’església de Torredembarra :

I la part de l’acta, hi figura la seva procedència :

D’aquest matrimoni s’han coneixen els següents fills(es), registrats a la mateixa parròquia de Torredembarra :

  1. Pau Rosich Boada (1797-, ?) ja esmentat en el seu bateig
  2. Rosalia Antonia Rosich i Buada  (1804-?), ja hem referenciat el seu bateig

3. Joseph Anton Joan Rosich i Mauri  (1807-Torredembarra 1852) :
Localitzem a l’índex l’acta de baptisme :

I a la diapositiva 13 (llibre de baptismes de 1806-1836 de Torredembarra) :

“…Dia primer de mars de mil vuit cents y set…”, “…nat lo mateix dia a les 11 hores del mati…”, “…foren padrins Jph Anton Mauri, mestre d’aixa y Matilda Boada y Mauri donzella…”
El seu casament el trobem a  la diapositiva 260, del llibre de matrimonis de 1802-1851 de Torredembarra:

A la diapositiva 17 del llibre d’Obits (de 1852 a 1874) hi ha l’index de la defunció :

A la diapositiva 36 del llibre d’Obits esmentat, hi trobem l’acta :

4. Maria Antonia Thecla Rosich i Mauri (1810- ?)

Localitzem el seu baietig a la diapositiva 86/757 del Llibre de baptismes de 1806-1836 (es batejada a l’esglesia de Clará, depenent de la de Torredembarra):

5. Antonia Maria de la Mercé Rosich i Mauri (1814- ?)
Localitzem el bateig d’aquesta filla a la diapositiva 748 del llibre de baptismes de 1806-1836 (Parroquia de Torredembarra) :

I el contingut de l’acta, a la diapositiva 185 del mateix llibre parroquial :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.