M21 – Agustí Forcada Murla: l’inici de la nissaga… (FOR04)

Tenim poques dades d’ell : segurament tindria germans, i germans(es) del seu pare, però amb la informació actual no podem avançar molt en aquest terreny. El que si tenim es la data seva de naixement,  el 28 de gener de 1825, segons consta en aquest padró de 1871 :

A la pag. 37 del recull de Llicències d’obres de l’antic Ajuntament de Sarrià (dipositades a lArxiu de Districte de Sarrià) hi consten dos expedients d’obres : un de l’any 1865 i, un altra, de l’any 1882, on hi han les referències dels lligalls de l’arxiu, i el nom del tècnic responsable de l’obra :

Malgrat que no tenim una data exacta de la seva mort, sabem que, al menys l’any 1883, encara era viu i treballant.
Tenim reproduïts (i consultables digitalment al “Arxiu Contemporani de Barcelona”); aquests dos expedients ens aporten, el detall de la seva signatura, el tipus de construcció pròpia de l’època i el recorregut administratiu de la llicencia.
Llicencia de 1865 :

Nomes indica que son en “…terrenos de la Sra. Vda. de Borrás”; están arxivats com del carrer Amalia sense numero, i per tant la seva ubicació real es dubtosa; en una entrada posterior comentarem aquest carrer Amalia (després de Isaac Albéniz).

Al principi de la instancia, diu que ell es el propietari de la finca (de la qual només sabem el nom de propietari i de que ha estat segregada en diferents solars), i que hi desitja construir una planta baixa.

Hem reproduït la data i la signatura d’aquesta instancia de presentació; dins d’aquesta mateixa instancia hi ha al marge un redactat del tècnic municipal, fent esment d’una sèrie de deficiències, que seran comunicades en l’ofici que transcrivim :

Unes curiositats d’aquesta resposta de l’Ajuntament : a) al segell de l’Ajuntament encara posa de “San Vicente de Sarrià”, reminiscència i origen de l’església (feligresies) en la definició dels terminis dels ajuntaments; b) La resposta s’adreça inicialment al mestre d’obres “…Sr. D. Jayme Feliu (y Castelló) Maestro de Obras por la R. Acadèmia de San Fernando…”. Durant molta part del segle XIX els Mestres d’obres seran els encarregats de fer els plans i la supervisió de les obres, fins la col·legiació dels arquitectes (1930).
Els planells de l’època son molt senzills : nomes es demana un perfil de la façana, unes mides molt poc definides, ni tan sols les mides de profunditat de l’edifici, ni si hi ha algun pati al darrera. Per la façana es veu que es una construcció urbana, amb parets a banda i banda.

Aquesta signatura que apareix al planell de l’obra, comparada amb la de la instancia inicial, sembla mes una falsificació, suposadament del mestre d’obres, al substituir el planell presentat originalment, per aquest que reproduïm, (sense data) i que es el que consta a l’expedient arxivat:

Cal fer esment de que les mides que s’anoten al peu de la figura estan registrats com a “…palmos catalanes…”
Del escrit que hem reproduït en el qual s’assenyalen diferents incidències, en Agustí Forcada no hi dona resposta, i provoca una nova comunicació de l’Ajuntament, en aquest sentit (per tant en aquest moment no s’havien donat resposta a les incidències del primer planell ) :

Serà ja l’any 1866 en que arribi la definitiva autorització municipal :

Llicencia d’Obres de 1882 :
Demana llicencia d’obres, per afegir una planta a la seva casa del carrer Amelia 6 de Sarria, de la qual es propietari :

A la instancia de presentació hi ha l’anotació : …Presentada cedula personal nº 2081 de 10 clase…” que era l’antecedent del DNI que no es posará en funcionament al 1943, i unic mitjá d’identificació de l’època.

Planell que presenta, i en vermell es la part de l’obra sobre la qual es demana autorització; el planell va signat per “El Maestro de Obras y Director de Caminos” :

La instancia inicial es presenta el 29 de desembre de 1882, i no hi ha cap incidència al expedient; per tant hi ha aquesta autorització que reprodueixo literalment per la seva dificultat a la lectura :
“…D. Pablo Amat Casas, Alcalde accid. (accidental) del pueblo de Sarriá.// Cumpliendo lo acordado por este Ayuntamiento la sesión ¿del día seis de marzo actual.// Concedo permiso a D. Agustín Forcada Murla para levantar un piso en la casa que posee en la calle Amalia número 6 con sujeción al siguiente.// Pliego de condiciones.// 1ª. Deberá sujetarse al perfil presentado devolviéndosele el duplicado para su inteligencia.//  2ª. No podrá interrumpir la vía publica con la manipulación de los materiales.// 3ª. Deberá quitar los canelones ¿ y conducir las aguas pluviales por medio de tubería hasta la línea en posición hasta la línea en primer piso empotrando luego dicha cañería en la pared hasta el nivel de acera.// 4º. Deberá pintar o estucar la nueva fachada.// 5º. Este permiso caduca a los seis meses de la fecha.// Dado en Sarriá a treinta y uno de marzo de mil ochocientos ochenta y tres.”


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.