C04 – Que es la comptabilitat…

La comptabilitat es quelcom que ens envolta, es transversal, i ens permet mesurar-nos (tant a nivell domèstic com d’empresa)…; malgrat que us estigui transmetent el meu entusiasme e implicació, cal que ho raoni, i us –intenti- convèncer :
D’entrada, la paraula prové del llatí “computare”, que podríem traduir com comptar, mesurar, comparar…; però la comptabilitat en si es tota una disciplina que ens permet recollir aquestes dades i traduir-les en quelcom que ens informi de la situació global d’una entitat, empresa, organització o persona, en la seva vessant comptable i financera.
. Com a principi basic trobem referencies ben antigues : com comptar les collites, com valorar intercanvis, els inventaris i transaccions de les caravanes de comerciants, o que anaven a mercat a altres poblacions i com registrar tot allò que la memòria no pot abraçar.
. No serà fins a mitjans del segle XV, en que apareix el concepte de “partida doble”, dels inventaris…i d’altres termes encara avui habituals. Cada segle i generació a anat aportant a la comptabilitat aquest cos doctrinari que avui en dia recull els procediments d’obertura, registre, tancament, presentació e interpretació de les dades agrupades.
. No obstant, la implantació en la dècada dels 70 del segle passat del Pla General Comptable, va fer que el treball comptable es normalitzes, perdent part de la seva connotació de ciencia.
. Mes enllà d’aquesta pinzellada històrica, vull comentar la importància de porta runa comptabilitat, ordenada i amb registres  actualitzats :El registre diari dels moviments que durant un dia es poden produir, poc ens aporta en la seva valoració global; es en el tractament periòdic (mensual, trimestral o quin vulguem) que podrem esbrinar tendències en l’evolució i seguiment dels diferents conceptes.
. La comptabilitat es única; la podem mirar des d’una vessant fiscal, desglossant aquells aspectes imposables…però tota ella nomes té un esquema, un resultat, i els mateixos conceptes, amb independència del formulari on les hàgim de reflexar.
. El resultat comptable d’un període i/o exercici, es una eina de gestió que ens ha de permetre corroborar la viabilitat de l’activitat econòmica, i la seva capacitat de generar recursos de forma continuada.
. Més enllà d’aquest resultat cal analitzar i avaluar els moviments dels conceptes, tot extraient conclusions o comparatives amb períodes semblants.
. No tindria sentit si nomes dediquessin recursos I hores a portar una comptabilitat adreçada al compliment normatiu o fiscal : seria tant com enganyar-nos.
Però de la anàlisis anterior, també hem de valorar la fortalesa (alguns ni diuen la musculatura) per fer front a desviacions, tenir un coixí financer per els desajustos ordinaris d’ingressos i despeses, així com d’atendre renovacions de l’immobilitzat, o de fer inversions.
Seria com si a nivell particular ens féssim analítiques de forma periòdica, però no les avaluéssim amb el nostre metge; precisament es en aquesta consulta on l’especialista sol adoptar medicacions o tractaments que ajudis a controlar determinats factors de risc, o d’altres que ens poden intuir malalties…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.