C06 – El final del low cost ? reflexionem’hi…

Dins d’aquesta diada de protesta, de toc d’alerta, respecte de la situació del nostra planeta, dels seus recursos i de la fragilitat de tot plegat (com ho estem veient, malauradament, amb el canvi climàtic), hem de fer esment al concepte de “low cost” (o del “outlet”) que fa anys es va implantar però que genera un malbaratament de recursos naturals innecesari :

1.Hi ha un consumisme (magnificat per la publicitat) on, la compra de més unitats, té premi : l’eslogan de “Compren 3 i paguen 2”, moltes vegades ens ha seduit, més per el preu que per la necessitat real del que consumim.
2.Aquest consumisme s’esten a molts altres ámbits de la vida moderna, per exemple l’esportiu, que ens demana que, per a cada esport, tinguem un equipament diferent, i que per a alguns esports encara hi haguin models diferents per temporada…
3.En el món de l’oci, podem trobar “ofertes” econòmiques d’hotels a arreu, on haurem de consumir gasolina fins a arribar-hi…
4.Molt més greu es el cas dels viatges a llarges distàncies, i anar a països (el més allunyats o exotics possibles), amb el cost de combustible per als avions, i que obliga a incrementar el nombre de freqüències…
5.Tampoc és acceptable que hàgim de consumir productes alimentaris, fruites i verdures de paisos d’arreu, que són recollits abans de la seva maduració i que recorreran kilometres, i espais, fins al consumidor final, quan moltes vegades arreconem els mateixos productes locals (politiques de preus).
6.Cal replantejar-nos quin és el nostre model d’oci, el nostre objectiu de coneixement, el de noves experiencies, i de com aquest és compatible amb el futur dels nostres fills…
7.Malgastem molts aliments : menjars tipus “buffet”, productes cada vegada amb menys gust o que es fan malbé més ràpid, produccions deficients de qualitat, envasats que, una vegada oberts, no son el que diuen (o el que hem entès)…
8.Aquest consumisme deslocalitzat fa que moltes de les carreteres estiguin colapsades per camions anant d’una banda a l’altra, i també de molts vehicles que cada dia a primera hora surten de les ciutats per anar a una altra on hi ha el lloc de treball…massa dispendi innecessari en recursos i en hores de vida.
9.També han augmentat les malalties relacionades amb la contaminació, les respiratories, les de creixement dels nens, i d’altres que van apareixent i que no tenien l’incidència com fins ara…
11.El preu de les prendes de vestir s’ha reduit de forma exagerada, i el valor moltes vegades no s’ajusta al cost de producció, i per tant aquests productes estan confeccionats al paisos del mon on les condicions laborals son minimes, i això fa moltes vegades que compren prendes de forma innecesaria i que, despres d’una o dues utilitzacions, les arreconem, malgrat que hi hagi un cost de productes naturals utilitzats…
12.Hi ha unes multinacionals que ens han fet canviar els hàbits, afavorint un consum, o creant noves necessitats…; Ikea, Decathlon, o MediaMarkt poden ser exemples de models arribats de fora les nostres fronteres.

Per això la crida de “FRIDAYS FOR FUTURE” del jovent no ens pot deixar indiferents, però es una crida a les persones que tenen la responsabilitat d’escoltar, i la capacitat d’adoptar decisions que ajudin al planeta a no deteriorar-se de forma tant progresiva. Nosaltres podem reflexionar sobre com podem, a nivell personal, implicar-nos en minvar aquest creixement desmesurat, que ens ha de portar a un replantejament dels models de consum i de com dir NO enfront d’accions sonsumistes.

Per això ens cal un ACTIVISME DOMESTIC, on possar la nostra acció al servei del planeta :

1.Reduir el consum de plastics d’un sol us.
2.Ser mes exigents en el reciclatge de les escombraries, segregant-les per producte, i que es dipositin al container del seu color.
3.Evitar el malbaratament de recursos
4.Adquirir i fer un consum mes d’acord al que necessitem
5.Afavorir i donar suport a les entitats mediambientalistes
6.Utilitzar sempre que es puguin carmanyoles, i tuppers, com a recipients recuperables en compres de fruites…
7.Comprar cistells de multiutilització, per evitar l’us excessiu de bosses de plastic
8.Utilitzar cantimplores i altres envassos reutilitzables.
9.Fer activisme amb la nostra actitut : el nostre exemple serà positiu amb les persones que ens envolten.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.