M26 – Joaquim Forcada Monés… (1865-1924) (FOR05)

He replantejat aquesta entrada per reflectir els fets que la prensa de l’època i les ressenyes que hi surten, ens apropen a les activitats i entitats en que si va implicar.
Per a mi personalment, i a tots els membres Monés que seguim i coneixem la historia familiar, ha estat un descobriment el poder incorporar a l’arbre general, aquest enllaç.
Aquesta entrada ens apropa al Joaquim Forcada polític, de la seva vessant publica, de la implicació a l’Ajuntament de Barcelona, a la Diputació, a la Mancomunitat, amb el Partit Republicà; les activitats amb el seu germà Ramon, tindran espai en altres entrades d’aquest mateix bloc.
En una de les poques referencies biogràfiques que es pot trobar a la xarxa, en Eduard Puigventós, comença la seva ressenya a
“diputatsmancomunitat.cat” dient “…la figura de Joaquim Forcada és realment poc coneguda i en tenim poca informació. A banda de la seva activitat política, només sabem que era propietari, tal com consta als anuncis de premsa de la Candidatura Autonomista Republicana per a les eleccions de 1909…”
Hi han diferents entrades, en aquest bloc, que ajudaran a fer aquesta aproximació a la Barcelona de fa un segle, i de quina forma ha quedat recollida a la premsa de l’època, i als arxius, la seva implicació a nivell personal, i amb el seu germà Ramon.
Hi han unes entrades concretes que es refereixen a la seva participació, com a copropietari, en la compravenda d’uns terrenys a Montjuic, sense que aquestes ressenyes restin cap valor a la tasca desenvolupada en altres àmbits. La manca de documentació pròpia o de estudis al respecte ens podria aportar llum respecte a la valoració real de la operació, i de la transcendència de la mateixa en la definició d’un espai emblemàtic a Montjuic que podria haver estat molt diferent.

Nascut a Sarria el

1909 – Campanya eleccions Municipala – Ajuntament de Barcelona
Diari “El Diluvio”, num. 113, edició del 23 d’abril de 1909, edició del matí :

“El Poble català”, any 6, num. 1613 (24 abril de 1909), pàg. 1

Noticia a “La Vanguardia” pag. 5, edició del 27 d’abril de 1909

“El Poble català”, any 6, num. 1615 (26 abril 1909), pàg. 2

Noticia al diari “La Publicidad : eco de la industria y del comercio, diario de avisos, anuncios y …” edició 27 d’abril de 1909 – edició del matí :

Noticia a “La Vanguardia” pag. 3, edició del 1 de maig de 1909

Noticia a “La Vanguardia” pag. 5, edició del 9 de gener de 1910

La premsa ens deixa referencies de molts actes on actua com a representant de l’Ajuntament…
“El Poble català”, any 8, num 2190, 4 de març de 1911

Noticia a “La Vanguardia”, pag. 3, edició del 6 de març de 1911 :

“La Publicidad” – edició 10 de juny de 1912

1914 – Diputat a la “Mancomunitat de Catalunya”

Al 1915, apareix el seu nom a la “Guia Oficial de España”, pag. 623 (pag. 924 del index que reproduim) :

Consultant el “Arxiu Contemporani de Barcelona” localitzem aquest expedient de 1919, respecte d’un ornament que demana per posar una creu a una tomba del Cementiri de Montjuich :

1924 – Defunció

“La Vanguardia”, pàg. 1 – 30 de novembre de 1924
“La Vanguardia” Pàg. 11, 2 de desembre de 1924

Al 2016, hi ha una ressenya biografia, feta per Eduard Puigventos (diputatsmancomunitat.cat) que reproduim parcialment :
“…De fet, en una discussió al Congrés de desembre de 1910, queda patent quan Lerroux denuncià que l’Ajuntament de Barcelona havia comprat una sèrie de terrenys per a fer-hi parcs públics a, entre altres, Forcada, tot i que aleshores encara no era regidor.
Així doncs, Forcada, membre del Cercle Republicà de la Plaça del Teatre de Barcelona, apareix als mitjans de comunicació a partir de la campanya per les eleccions municipals de 1909 a Barcelona, on es presentà en la citada coalició a partir de la seva militància a l’Esquerra Catalana, grup nacionalista membre de Solidaritat Catalana format pel Centre Nacionalista Republicà, la Unió Republicana i el Partit Republicà Democràtic Federal. En sortí escollit, pel districte VII, i ocupà també el càrrec de tinent d’alcalde responsable del districte III en sessió de l’1 de gener de 1910.
A les eleccions del 13 de març de 1911 fou candidat de la Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR), partit en el qual havia derivat l’Esquerra, pel districte tercer (partits judicials d’Hospital i Drassanes). La seva elecció, però, fou polèmica: quedà quart de sis a escollir, amb 8.001 vots, just per sobre d’Adolf Pujol i a poca distància del radical Borjas. Hi hagué algun problema amb el recompte dels vots a la secció 2a, ja que no aparegueren vots a Borjas, però en canvi el nom de Forcada hi sortia dues vegades. L’històric del PRR Rafael Guerra del Río demanà aleshores que 115 vots d’una de les dues votacions a Forcada fossin certificats i computats a Borjas, però no fou acceptat per la Junta. A la secció 32 també hi hagué polèmica per 79 vots a favor d’Adolf Pujol i Brull que Guerra i Baldomer Tona esmenaren dient que eren 69, però la Junta acordà apuntar 79, en primera instància, que després fou rectificat perquè es recomptaren paperetes i es contrastaren amb el registre de votants; per tant, Pujol es quedava sense acta per aquests vots i entrava en el seu lloc Forcada, per 8.001 vots contra 7.996.
Tingué diverses responsabilitats a la Diputació de Barcelona en les dues etapes en què en formà part: fou membre de la de la Comissió de Foment (1913), de la Comissió Provincial de 1914-1915, de la Comissió de Governació i del Comitè executiu de la Exposició Internacional d’Indústries Elèctriques (1915). Fou també un dels assistents a l’assemblea de constitució de la Mancomunitat de Catalunya el 6 d’abril de 1914.
El gener de 1915 fou escollit president del Centre d’Unió Republicana del districte VII, on ja el 24 de juliol de 1912 s’hi havia celebrat un acte de suport i homenatge a Forcada, amb dos-cents assistents.
L’enterrament, el 30 de novembre de 1924, congregà nombrosos amics i companys per donar-li l’últim adéu. Relatava La Vanguardia que «en sus relaciones particulares se distinguió el señor Forcada por sus excelentes prendas de carácter, y su trato afable y caballeroso que le habían granjeado muchas amistades». Aquests darrers anys de la seva vida sembla que s’havia mostrat proper al Partit Reformista de Melquíades Álvarez, republicà, laïcista i partidari de l’acostament amb el republicanisme catalanista de l’UFNR.
Dades personals i familiars: 
Lloc habitual de residència: Barcelona
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: Barcelona III (partit judicial d’Hospital i Drassanes)
Diputació a què pertanyia: Barcelona
Responsabilitats que tingué a la Diputació:
Comissió de Foment (1913), Comissió Provincial de 1914-1915, Comissió de Governació i Comitè executiu de la Exposició Internacional d’Indústries Elèctriques (1915).
Partit pel qual es presentà: Unió Federal Nacionalista Republicana
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 8.001 (1911).
Dades professionals: Activitat econòmica: Propietari
Associacions culturals/ciutadanes: Cercle Republicà de la Plaça del Teatre (Barcelona). President del Centre d’Unió Republicana del districte VII (1915).
Premis, homenatges significatius: Acte de suport i homenatge al Centre d’Unió Republicana del districte VII (12/07/1912).
Ideologia i activitat política: Republicanisme, catalanisme
Militància política: Esquerra Catalana (1909-1911) UFNR (1911-?) Partit Reformista


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.