L29 – Més sobre el quadre de La Cirera … (C06)

La imatge de l’esquerra correspon a la “làmina II” (pàg. 17) del llibre “La Iglesia de Santa Maria de Belloc” ,i és d’abans de 1936. La de la dreta correspon al quadre de La Cirera.

Fa uns dies vaig localitzar aquest llibre de Carlos Cid Priego, editat l’any 1954 a Santa Coloma de Queralt, amb el títol de “La Iglesia de Santa Maria de Belloc en Santa Coloma de Queralt”; encara que fa temps que el tinc, no havia tingut ocasió de fullejar-lo, però atenent que ja havia publicat una entrada amb la mateixa temática, vaig aprofitar l’ocasió per veure si podia ampliar la base de la hipòtesi que plantejava.

A les pàgines 16 i 17, hi ha una fotografia de com era l’església abans de 1936, i el resultat es aquesta composició què encapçala aquesta entrada.
Salvant les limitacions del quadre, sí que podem descriure elements coincidents, qué reafirmarien la hipòtesi avançada en l’anterior entrada :
a) El format dels bancs dels fidels és evident en especial la fusta posterior, vertical, que en ambdós casos supera el límit de la fusta horizontal.
b) La barana d’accés al presbiteri, aixi com el disseny de les columnes, és del mateix format,
c) L’escut al frontal de l’altar principal també s’identifica en ambdues imatges.
d) La forma de la porta de la sacristia és molt semblant amb un requadrat en tot el seu perímetre.
e) Sobre aquesta porta de la sacristia, hi ha una imatge d’un àngel (al quadre), que en la fotografia s’insinua amb un dibuix molt semblant.
f) Les fornícules de l’altar són iguals de tamany, als laterals, i la central és molt més ampla.
g) Coincideix també el dibuix gravat, al sostre, que no es pot identificar en la forma i que no és una volta de creueria.

És cert que podria ser de qualsevol altra església o recinte religiós, però les particularitats que s’hi veuen, són difícils de trobar en altres indrets i, per tant, crec que ratifica la hipòtesi ja esmentada a l’anterior entrada, de que el quadre que es troba al local social de La Cirera, no correspon a aquest indret, sinó a l’església de Santa Maria de Belloc (Bell-lloc), encara que respecte a la data en que va ser pintat, no puc tenir la mateixa seguretat.

En el llibre esmentat s’ofereix una fotografia de com era l’església de Belloc abans de 1936 i, per tant, un element que ratifica la tesi de la primera entrada; m’ha semblat poc respectuós el comentari que fa de la imatge de la Verge, a la pàg. 14 i que reprodueixo, per al lector, que no tingui a mà aquest llibre d’en Carlos Cid :

“…IV. IMAGEN Y ALTARES…A lo que parece, la iglesia poseyó una antigua imagen románica del siglo XIII a lo más, que sin duda mantendría este estilo dentro de una época ya gótica, como suele suceder en Catalunya. Se dice que en ocasión imprecisa pudo pasar al Museo Diocesano de Vich, debido al abandono que sufrió la ermita. Pero ello no es ni mucho menos seguro, ni hay manera de comprobarlo, ya que no queda la menor noticia de como pudo ser aquella escultura. La que habría en 1936 era moderna, de gusto dudoso y muy pobre, del tipo llamado “para vestir”, que consiste en un maniquí que solo tiene trabajadas la cara y las manos, revistiéndose el resto con tela. Como el culto exige una imagen y es difícil acertar con una pieza nueva, que siempre desentonaría de la vejez del santuario, se ha decidido adquirir en el comercio de antigüedades una de época. Por encargo del Sr. Ferrant, he adquirido D. José Gudiol, de Barcelona, una talla policroma de madera fechable hacia el siglo XIV, de 0,95 metros de altura y cuya adquisición ha sido sufragada por la Corporación municipal y el pueblo. Se colocará en la pared del fondo del ábside, adosada al paramento y bajo uno de los rosetones. Quedará ligeramente debajo de la imposta. Para apoyarla se proyecta una ménsula-capitel del mismo estilo que los existentes en la iglesia, que en lugar de fuste tendrá una media esfera empotrada en el muro…”

Cal també esmentar que la mateixa fotografia, amb méss qualitat, va ésser publicada a la revista “La Segarra”, dins de la secció “Fotos Colomines”, corresponent al número de “Juliol-Agost de 2014”, i que es pot consultar a :
http://www.acbs.cat
accediu a la pestanya “Fotos Colomines” que es troba al peu
accediu a l’any : “2014”
aneu a la pàgina de la revista de Juliol-Agost.
Reproduïm la informació que s’esmenta :

Reproducció de la pàg. de “La Segarra” que s’esmenta
Reproducció de la part superior de la imatge…
Detall de la part inferior de la fotografia…a mà esquerra es pot veure part del “púlpit” o trona, què era una plataforma elevada, per fer la prèdica o la lectura en veu alta.
Contingut del peu de la fotografia, a la revista…

AFEGITÓ 23.03.2020 : Amb la finalitat de poder complementar la imatge de la Mare de Deu de Bell.lloc, reprodueixo retall del full de la “Parròquia de Santa Coloma de Queralt” ( de l’abril de 1980), on es fa esment que el veí colomí en Ramon Sendra ha tallat en pedra una imatge de la Mare de Deu.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.