C13 – La comptabilitat : un manual o una ciència…

Fa mes de 45 anys que es va publicar el Peimer Pla General Comptable espanyol; era un momen en que a les Escoles de Comerç estudiavem la comptabilitat com una assignatura mes de concepte, que no pas una ciencia.
A nivell empresarial va suposar un avanç empresarial, ja que molts paisos no en tenien; el temps ha demostrat que al darrera hi havia una normalització per facilitar el control fiscal i normatiu dels comptes anuals, ratificat per la dependencia del Icac, respecte del Ministeri d’Hisenda.
Aquesta normalització va comportar que els ensenyaments comptables d’empresa es simplifiquessin, fins a explicar el contingut del PGC com si fos un manual comptable per excelencia.
A aquesta feina de protocolització de la feina comptable, i afegim la simplificació que els programes informatics en fan, veiem que les possibilitats d’errades poden ser notables : fer fer anotacions dels registres de l’activitat economica cal coneixer molt be el funcionament de l’empresa, els seus circuits de treball, i les formes de compra i venda…
Si a mes tenim externalitzada la comptabilidad, aquest processament es pot fer per persones que no tinguin coneixement del’empresa.

En resum, no podem obviar qualsevol procediment que tinguem per fer un seguiment de com es registra, de com aquesta informació ens serveis, i que les dades que obtenim siguin coherents amb cada partida : Podem deixar que ens ho facin, però no perdem mai el control, tot assegurant la bondad de la seva realització, i de rebre informació del que ens diu.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.