M36 – Les adreçes dels Forcada Monés : De Sarrià a Barcelona…(FOR13)

M’ha semblat oportú fer una entrada especifica vers les diferents adreçes de la familia Forcada Monés, que ens pot aportar informació complementaria de les seves biografies :

Carrer Amalia 6 – Sarria / Carrer Mestre Albeniz 6 – Barcelona
Aquesta es una primera adreça documentada d’en Agustí Forcada Murla ielsseus fills;el carrer s’urbanitza apartir dels terrenys de la viuda de Borras, que l’any 1862, l’Ajuntament de Sarrià autoritza, i al 1865, l’Agustí Forcada hi demana autorització per a construir una casa de planta baixa segons la intancia i planell adjunt (l’expedient d’aquesta obra consultable al Arxiu Contemporani de Barcelona, téalgunes modificacions que afectarian al planella adjunt, que es el que espresenta inicialment) :

Per comparar l’unicació de la finca hem composat aquest dos retalls del planell corresponent al moment de la proposta d’urbanització del carrer i del planell actual de Barcelona :

Imatge de Google Maps de 2008, on s’enderroquen els numeros 4 i 6 del carrer Albeniz; la imatge no ens permet corroborar si eren les cases construides per l’Agusti Forcada
Imatge del carrer Albeniz 2 (Barcelona) aproximadament de 2008 (segons l’historic de Google Maps), enderrocada al maig del 2017
Aquesta es la situació del carrer Amalia/Albeniz, que comença a ma dreta, i al’esquerra la resta del carrer de Santa Filomena.A la part dreta s’intuiex la Via Augusta que passa a un nivell inferior (ja que esta a pocs metres del seu encreuament amb la Ronda de Dalt, i mes enlla el complex del Institut Quimic de Sarria i dels Jesuites.
En el solar, ara enderrocat, de Albeniz 2, hi residirá en Valentí Sallent i Monés, de qui tindrem ocasió de parlar-ne en una altra entrada.

L’any 1882, l’Agustí Forcada demana autorització a l’Ajuntament de Sarria per a fer una planta superior a la casa de Amalia 6, on diu hi resideix (Exp. 1882/0025) :

En els planells de l’epoca, nomes hi surt un planell frontal de la reforma que es demana, i en traç vermell la part que si afegeix.

Carrer Manso 44, principal – Barcelona

Part d’una instància de data 20 de desembre de 1902 – expedient d’obres de Carrer Cortes (entre Calabria i Rocafort).
Inclus amb alguna comunicació de l’Ajuntament, relacionada amb odres, el mateix s’adreça al carrer Manso 44, com es reflexa en aquest document de març de 1903
Imatge actual del carrer Manso 44 (cantonada amb Viladomat), a una cantonada del Mercat de Sant Antoni (desconeixem si a principis del segle passat tenia la mateixa fisonomia).

Carrer Cortes (actual Gran Via de les Corts Generals) 453 – Barcelona

Hi han algunes instàncies on s’indica : “…habitantes en la calle de Cortes número 453…” podria ser una adreça de treball, o d’atenció al futurs llogaters.
Al Anuari d’Arquitectes de 1922, aquesta es l’adreça profesional d’en Ramon Forcada Ramoneda
Imatge actual de l’edifici de Gran Via 453; en algunes webs esta identificada com a Casa Forcada I

Carrer Industria 188 – Barcelona / Carrer Paris 188 i/o 188bis – Barcelona
Amb aquest numero de 188, hi apareixen al cadastre dues finques, que comentarem.

Extracte del cadastre, on queden reflexades les dues finques amb el numero 188
Imatge aeria dels dos edificis amb numero 188…
Imatge actual : al edifici mes modern, on hi diu 188 bis…
Fitxa del edifici modernista estret que hi ha en aquest numero 188 del carrer Paris; edifici construit 150 m2 (mides : 6 d’amplada al carrer, i 25 metres de profunditat).
El cadastre continua diferenciant al numero 188, amb dues finques separades…
Hi ha un article disponible a la xarxa fent esment d’aquest edifici estret que ha quedat encerclat per d’altres de menys interès arquitectònic…; no he trobat cap referència de que hagués estat promogut per els germans Forcada Monés. De vegades es troba identificat com a Casa Forcada II.
Expedient d’obres del Carrer Casanova 195 (Exp. 15045/1914)
Al carrer Industria 188, hi viuen en un xalet, tal com indica l’instància de 1913
A l’esquela d’en Joaquim Forcada Monés (de 1924), hi figura com a “casa mortuoria”, aquest carrer de Paris 188 bis, chalet, que ens ratifica que aquesta data e lnom del carrer ja era aquest de Paris.

Val la pena fer esment del carrer Industria dins l’imaginari futbolistic del Barça, ja que en aquest carrer va estar ubicat el primer camp de futbol que va tenir l’equip en propietat, i on hi va jugar del 1909 al 1922, en que es va inaugurar el Camp de Les Corts; estava situat entre els carrers Industria, Urgell, Villaroel i Londres.
En Joan Gamper va comprar el camp, despres de diverses ubicacions i d’anar de lloguer; era de petites dimensions (91 per 52 metres), i no tenia separació entre el camp i els espectadors.
En aquesta epoca es produeixen fitxatges significatius que representaran una epoca daurada, amb noms mitics com Samitier, Paulino Alcantara,Sagi o Ricardo Zamora, fet que va provocar un augment de socis i l’any 1922 es van traslladar al camp de Les Corts amb mes aforament.
Aquest camp del carrer Industria es el que va donar nom a “culer” als afeccionats, que omplien cada diumenge el camp; sembla que hi anava tanta gent al camp, que molts d’ells havien de seure vora de la part alta, i el vianants que passaven per el voltant de l’estadi, veien sobresurtir els “culs” del public, apelatiu que ha arribat fins als nostres dies.

Ens mancaria poder consultar arxius i ratificar la resta de possibles domicilis dels dos germans Forcada Monés i d’en Forcada Ramoneda, ja que una vegada casats i amb familia deurien viure en adreçes diferents.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.