C19 – Coronavirus (1): l’impacte de les decisions (esports que es juguen a porta tancada)…

Un mix entre un alarmisme mediatic (informatiu) i politic (normatives i restriccions), i un brot impactat per les afectacions en un pais com la Xina, on per el nombre d’habitants qualsevol fet té una repercusió per les xifres que s’han anat succeint, fa que la vida quotidiana a molts paisos s’en ressenteixi d’una forma silenciosa però quatificable.

Aquest impacte també ha propiciat que les administracions dels diferents paisos hagin rivalitzat en quin era el sistema o protocol més eficaç per amitigar la propagaciód’unvirus poc conegut, i al qual no li serveixen les barreres o les limitacions territorials que li poguem posar. Aquest impactes van des de confinament a persones que han tingut contacte amb persones afectades, a la supresió d’activitats educatives oesportives (algunes no suprimides pero mitigades per celebrarse a porta tencada, sense public), o com el cas d’Italia recent, comfinant territoris importants del pais.

Volem diferenciar en aquesta entrada de l’impacte que es produeix quan un esdeveniment es ajornat, o se celebra a porta tencada : en el primer cas hi ha l’opció de que el mateix es celebrarà en un altra moment, i presumiblement l’impacte negatiu es podria recuperar. Però si es celebra a porta tencada, tenim un esdeveniment on l’impacte economic de l’entorn de l’acte, no serà recuperable.

Anem a analitzar esquematicament alguns els efectes, o establiments o serveis on la seva facturació minvará :

a) Nivell intern :
– Venda als llocs de restauració dins del recinte (bars, begudes…) o en expenedors.
– Personal de manteniment i seguretat (control accesos recinte, guardes de seguretat a pista, personal de manteniment e incidències…) en funció del contracte o condicions laborals.
– Ingressos del club per entrades, o merxandaising.
– Drets televisius…
b) Impacte a l’entorn :
– Bars i llocs de restauració situats a l’entorn del recinte
– Menys compres de begudes o entrepans per a entrar al recinte
– Menys contractació de personal de suport (cambrers…)
c) Impacte mobilitat :
– Menys utilització vehicle privat (parking, gasolineras,…)
– O de servei públic (autobús, taxi, metro…)
– Menys desplaçaments exteriors (autocars) de penyes o seguidors.
d) Aficionats del equip visitant
– En la facturació de mitjans (avions…) i en hotels i restaurants
– En entrades a llocs turístics, o a activitats que poguessin fer es la seva estada.

-AFEGITÓ 23.03.2020 : En aquests dies s’està parlant també que, amb motiu de la reducció de partits (especialment de futbol), els clubs esportius poden tenir una disminució significativa dels ingressos i, per tant, podrien replantejar als jugadors amb contractes i sous de quantitats significatives, el replantejar, negociar o arribar a algun tipus d’acord per no descapitalitzar als clubs.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.