D06 – El paper timbrat, pioners en el mon…

Una de les coleccions que té un recorregut mes continuat, es la del Paper segellat (o també conegut com a timbrat), que actualment es fa servir a les notaries.
El podríem definir com a un document, o un imprès o paper especial, on hi ha una marca reial o escut, amb el doble objectiu impositiu (recaptació de recursos per a la hisenda publica) i de donar validesa (fiabilitat o garantia) als continguts (contractes, tràmits judicials i administratius…).
Va començar l’any 1637, i de forma continuada ha arribat als nostres dies, i al llarg d’aquests segles hi ha hagut nombroses modificacions, tarifes, dissenys i colors, habilitacions de tarifes o anys (quan esgotaven algunes partides aprofitaven els d’anys anteriors amb alguna anotació sobrecarregada), que la fan prou interessant, per a veure l’evolució històrica dels regnats, dels escuts, de la forma d’impressió, o les diferents monedes en que ha estat emes.
La pròpia evolució del concepte va donar lloc al segle XIX, a l’aparició dels segells fiscals, a noves varietats de timbres i/o segells mòbils, que recullen el mateix concepte, però que son aplicats sobre documentacions normals, amb el mateix efecte; cal esmenar també que hi han papers timbrats, segells fiscals i altres varietats de la majoria de colonies espanyoles, que incrementa la varietat i/o especialització d’aquest col·leccionisme.

Però l’estudi d’aquest paper timbrat i les seves variants, també serveix a altres ciéncies auxiliars de la història, especialment la filatelia (segells fiscals), fiscal (diferents tarifes segons l’epoca), la sigil.lografia (varietats d’escuts i dissenys), la historia (la generalització en transaccions de la vida diaria, contractes…) o la historia social (recull dels comportaments de la societat, contractes, costums…).
Si que podem afirmar que el Rei Felip IV (i III d’Aragó), es el primer que generalitza l’us d’aquest nou sistema impositiu (Real Pragmatica del 15 de desembre de 1636) i mesos despres ho generalitza a les possessions i colonies. El motiu de la seva creació es la recerca d’un nou element impositiu que ajudes a solventar la penuria economica del regnat de Felip IV, i el desgast economic que representaven les guerres en que si va implicar.

Una breu ressenya de com han anat evolucionant les diferents classes de paper timbrat, de les seves tarifes, i dels dissenys que han incoporat.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.