M47 – Quants Monés som…Idescat 2018

Podem fer una aproximació a la qüestió de referencia, però hi ha unes limitacions prèvies que cal considerar :
1. No tenim certesa de que tots els Monés censats a Catalunya, es corresponguin amb descendents de l’arbre comú, del qual fa anys els germans Monés Rosés van definir.
2. Hi ha familiars que estan residint o estudiant en altres indrets, fora de Catalunya, entre ells els familiars de Mallorca, Suècia, Londres o Madrid, per posar uns exemples.
3. L’Idescat no facilita dos paràmetres relatius al cognom : per sexes, i per l’estructura d’edats, factors que ens podrien facilitar una radiografia, mes acurada, del present i, un avanç, de la progressió del cognom.

Les dades actualment consultables dels cognoms, corresponen a l’any 2018; sobre les mateixes podem fer les següents afirmacions :
1. El nostre cognom es troba a nivell general, al numero 5.896 respecte dels mes utilitzats (en aquest any 2018, en te registrats 60.260 diferents); la segmentació per comarques ens dona la seva distribució :

  1. Revisats altres cognoms com “Munnes”, o “Monnes” no hi ha registrada cap persona; dels “Munes” ni hi ha menys de 4, dels “Monne” si hi ha 1.107 (510 de primera posició i 597 de segona posició del cognom) i de “Munne” ni hi ha 1759 (896 en primera posició i 863 en segona posició del cognom).
  2. Malgrat que els cognoms no es perden, i passen a tercera posició (deixen de ser habituals en el nostre tracte diari), en quarta o successives posicions, la vinculació i familiaritat, no va vinculada a l’ordre del cognom.
  3. L’estructura d’edat també ens hauria d’ajudar a veure quina part del cognom es troba amb una franja de creixement (menys de 16 anys), i el percentatge d’aquells que estan en una fase de vida madura; igualment el percentatge de home-dona en la franja d’edat, ens donaria una eina per a comparacions posteriors.

    La demografia, els costums, i els avenços d’aquests dos-cents anys ens ha portat a un descens del nombre de fills per unitat familiar, d’una forma radical al igual que, el creixement de la mitjana de vida, també ha ajudat a que hi hagi mes convivència intergeneracional…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.