D09 – El futur del col.leccionisme…(a5)

Els que som aficionats, o tenim alguna col·lecció específica, sempre hi hem reflexionat en aquest aspecte, que té mes validesa en el sentit de que la pròpia col·lecció ens ha comportat temps, inversió en recursos, dedicació en classificació…i, també, hi hem gaudit amb ella.
Podem definir el concepte de “cultura”, en el sentit de que es el conjunt de comportaments, idees, emocions, fets i obres humanes, al llarg de la seva historia i de la seva evolució, i això també ho son les nostres col·leccions.
Col·leccions i/o museus: la divisòria entre ambdues paraules es molt fina, i no seria jo qui pogués aportar-hi quelcom definitiu : als museus hi han col·leccions i a les col·leccions hi han autèntics museus.
Hi ha una sèrie de reflexions, envers aquest tema :

 1. Es cultura.: la col·lecció, es el reflex en el temps i en l’espai d’una sèrie d’objectes, agrupats sota un ordre i criteris particulars
 2. No es quantificable : les col·leccions no tenen un valor de mercat (malgrat tot, si son col·leccions arrelades, si tenen mercats d’intercanvi d’objectes i de material complementari); tenen un valor sentimental, i moltes vegades vinculada a la peça o objecte.
 3. Preserven part de la nostra historia quotidiana.
 4. La col·lecció no la defineix el nombre de peces   la defineix el context … la voluntat de que allò esdevingui una unitat.
 5. Hem de preservar la seva utilitat, i funcionament.
 6. La col·lecció es un recull dinàmic : hi poden entrar noves peces, o sortir-ne d’altres per intercanvi, o per especialitzar-la.
 7. Recerca permanent : mai s’acaba, sempre hi ha intercanvis pendents, objectes, varietats i trobades on aprendre i conèixer mes del que es propi, als elements col·leccionats.
 8. No es atractiu per al jovent : la col·lecció es una crida personal es allò que, en un moment determinat, ens atrau i considerem podem dedicar-hi part del nostre oci, i coneixen mes.

Crec que hauríem de :

 1. Tenir un registre de col·leccions, i dels elements mes sensibles (per la historia d’algun element, per la singularitat…), o que aquestes depenguessin d’un Museu local o especialitzat.
 2. Haurien de formar part dels atractius locals, i vehicular un sistema de visites publiques o guiades.
 3. Potenciar trobades d’intercanvi i coneixement. Seria aconsellable que alguna entitat, o administració agafes la iniciativa i convocatòria de ser punt de trobada periòdica.
 4. Seria molt convenient de tenir un lloc (o mercat) de col·leccions, per garantir-ne la continuïtat, per a altres de complementar col·leccions existents, o per començar la col·lecció amb un recull de peces, potser ara difícilment localitzables.
 5. Adequar elements de classificació, ordenació… que, amb facilitat, ajudin a localitzar elements per terceres persones; també la seva normalització les apropa a noves formes de museïtzació, on hi ha unes col·leccions visibles que poden donar una idea del global del que es vol transmetre, i uns magatzems d’altres materials, de duplicats i d’altres peces de propietat que no hi aportarien mes valor expositiu.
 6. Afavorir la digitalització i compartir en xarxes aquest intangible respecte del coneixement de cada peça, reproduint-la i explicant el significat, funcionament, o historia.
 7. Es prioritari potenciar la continuïtat de les col·leccions, en especial aquelles que requereixen de coneixements específics, per al seu funcionament, i fomentar la conservació i manteniment de les seves mecàniques i peces: rellotges, cotxes, maquinaria, tractors…
 8. Però les col·leccions i els col·leccionistes també poden ser actius i generar visites, actes, conferencies divulgatives…formen part dels turisme cultural de cada ciutat, i afegir un valor afegit a visitants que mes enllà dels valors de sol i platja també valoren un turisme industrial, propi de l’indret, i de proximitat amb el que es la historia del lloc on s’ha produït..
 9. Cada vegada ves hi ha una certa sensibilització a fer donació d’objectes o col·leccions (o de diferents materials o peces, encara que no es puguin definir com a a col·leccions) a institucions culturals, o ajuntaments perquè passin a ampliar l’actiu d’alguna entitat que les pugui custodiar i posar a disposició dels interessats. En aquest cas es patent la cessió de fotografies, llibres, correspondència … o altres elements que ajuden al coneixement i estudi de la història local
 10. Però també els museus haurien d’incorporar en les seves exposicions temporals material de col·leccions que poden complementar-la, i haurien d’aprofitar algun espai per a fer mostra d’aquests fons potser, inclús, com a eines complementàries d’altres exposicions.

Les col·leccions i  els objectes que hem anat recollint al llarg de la nostra vida, ens acompanyen, i formen part del nostre entorn visual i de la nostra llar; però mes enllà de nosaltres mateixos, sinó hem aconseguit encuriosir a algun amic o membre de la família perquè en continuï o al menys en mantingui la unitat… el futur es difícil de preveure, però mes enllà de la nostra vida poc podem garantir encara que ho deixem escrit.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.