D10 – De la Ford a Nissan : Antonio Oliver (Sabadell) (c1)

Avui que s’ha confirmat l’acord de que Nissan tancarà les instal.lacions i fàbriques de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca (Barcelona), noticia “rumorejada” de feia temps, He recordat dues lletres de canvi de la meva col.lecció, de “Ford Motor Iberica”, que fan referència a l’any 1931 a Sabadell. En unes altres entrades donaré un repás als 100 anys d’aquesta implantació automovilistica a Espanya, i a la campanya publicitària de 1926, per el seu caràcter innovador.

Concessionari a Sabadell :
Dos dels avenços que aporta la “Ford Motor Iberica”, són la contractació d’Agències, als principals indrets de Catalunya, i que seran els autèntics motors de venda, i d’un sistema d’assistència, i d’altra part també la financiació a terminis de la compra.
A Sabadell, sempre havia vist el concessionari “Antonio Oliver, SA”, al final de la primera cantonada de l’Avinguda de Barberà, edifici en forma de “L” i amb un pati obert; he recuperat de “google”, aquesta imatge que reprodueixo, que és del 2008, ja que en les posteriors que té registrades (al 2013), ja es veu un edifici en un estat avançat de construcció.

Detall dels documents de la col.lecció :
Es tracta de dues lletres de canvi, emeses el 2 de maig de 1931, d’una serie, de las quals disposo de les corresponents als venciments del 31 de maig i del 31 d’octubre de 1932 :

Les dues lletres de canvi sobreposades, on es veu l’anotació de 2275 i la lletra.

Cal resaltar algunes observacions sobre els documents :

  1. A la part de sota, hi ha la referència 2275 i una lletra; aquesta lletra dedueixo que es tracta del número de termini, i què coincidiria amb la M (quota 13) i la R (quota 18). Podria suposar-se que el 2275 és la operació de financiació feta per el concessionari, o la operació genèrica; les numeracions bancàries estan definides amb el nom de l’entitat i un número.
  2. Si la numeració és amb lletra (l’alfabet espanyol consta de 27 lletres) això faria suposar que els terminis serien de 24 messos (hipòtesi).
  3. Les lletres són lliurades per el concessionari i endosades a “Ford Motor”; la signatura d’ambdues és la mateixa. Per aquest fet, l’endós representa el pagament ajornat a Ford què ho renegocia amb el Banc, per al seu descompte.
  4. La data de l’endós i del lliurament són la mateixa; suposem com ara que la signatura de les lletres es deuria fer avanç de la recollida o entrega del vehicle, llevat que els concessionaris en tinguessin en dipòsit per la venda o exposició.
  5.  No he trobat dades respecte de l’oficina del “International Banking Corporation”; just una ressenya de l’any 1919 en què va obrir la seva oficina a Barcelona (en un llibre sobre la Història del Banc de Barcelona) :

La tramitació d’aquestes lletres seguiria un procediment semblant: la Ford portaria al Banc les lletres per el seu descompte, és a dir, que li anticipessin l’import; uns 15 dies abans del venciment el “International Banking” enviaria a un banc corresponsal (en aquest cas el BancSabadell, perquè en gestionés el cobrament.

Antiguetat i anuncis a la premsa :

Aquest segell comercial què apareix a les dues lletres esmentades, és la millor referència de l’antiguetat de l’establiment; no tinc dades a mà però no descartaria de que s’hagués inaugurat cap el 1925 aproximadament.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.