Independentment de que la comptabilitat, la gestioni un treballador, o altre, que sigui per seccions, o externalitzada, cal seguir algunes recomanacions que us suggereixo :
- Tenir confiança en qui processa la informació, i el coneixement que en té de com funciona l’empresa.
- Establir indicadors propis sobre els temes més sensibles; redissenyar el que eren abans, els “ratis”.
- Qüestionar el nombre de sub contes : evitar el perill de tenir comptes obertes sense moviment, o amb conceptes semblants.
- Revisar periòdicament el major : és de gran ajuda per detectar incorreccions.
- Si no hi ha caixa d’efectiu, totes les transaccions passen per el banc : si el saldo del banc coincideix, amb el de la comptabilitat, tenim una bona part de la comptabilitat feta..
- Plantejar la comptabilitat, com a una eina de gestió : hem d’aprofitar tot el valor afegit que ens ofereix.
- Llistar el major, una vegada tancat l’exercici, encara que no sigui obligatori, ens facilita la consulta d’anys anteriors, amb rapidesa.
- Seguir sempre els mateixos procediments de tancament anyal o Inter mensual (amortitzacions. Seguretat social pendent, existències…)
- El 95 per cent de les operacions comptables són les mateixes, i es repeteixen cada mes; això minimitza les errades, i es poden programar assentaments definits.
- Tenir sempre copies de seguretat periòdiques, especialment d’aquelles tasques que no es poden reproduir. Molt important en els darrers mesos de l’any que, una incidència en els equips informàtics, ens podria deixar sense la informació i el treball de l’any transcorregut.