L53 – Castell de Montargull (Baix Empordà) : “google”, quin patiment!! (G03)

En el procés de recerca d’informació, i dades, sobre algunes de les entrades d’aquest bloc, he localitzat (i amb cura he contactat amb els emissors de la informació perquè, de forma argumentada, valoressin la informació errònia, o incomplerta).
Ara us comento una d’aquestes situacions : hi ha una web : “salillas.net”, que és una web personal on s’inclouen informacions sobre Cerdanyola del Vallès, de  la seva història i actualitat, amb apartats sobre els castells a Catalunya, molt detallada (al municipi de Llorach hi fa constar les  cinc edificacions documentades encara que, en alguns, nomes hi ha indicis del que havien estat, cimentacions, o parets enrunades).
El cas es que en la pàgina de presentació del Castell de Montargull, hi figura “Castell de Montargull – Baix Empordà”; la resta d’informació, a l’índex, esta ubicada correctament. Però el “google”, treballa amb el que en diu “algorismes” (que comentem mes avall), i va recollint periòdicament informació de paraules clau per posar ordre i facilitar la tasca quan cerquem una informació.
En aquest cas la paraula “Baix Empordà” té un component (paraules clau) com per prioritzar la informació i, en certes cerques, ratifica la ubicació al Baix Empordà; si feu la consulta per n m us indicarà :

Si feu la consulta per “Imatges”, la majoria seran de Llorac-Conca de Barberà:

Si ho feu per “Maps” (ubicació), mostra el mapa de la província de Girona, i l’ubica al Castell de Montgrí (suposo per coincidència amb les quatre paraules del començament…) :

Naturalment aquesta incorrecta identificació d’un lloc i fotografia (malgrat que després ho trobem ben redactat), pot tenir efectes no quantificables en relació a la capacitat de difusió :
1. La imatge en si, no té cap element identificador, i si fem confiança al propietari del web (que li pressuposem, ja que té identificats i fotografiats molts altres castells) no dubtaríem a afirmar que es troba a la comarca indicada.
2. Pot confondre al viatger, àvid de recorreguts culturals, que planifiqui una ruta, donant com a bo, la informació recollida.
3. Si es un estudiant que recerca temes de castells, poc caure en el parany, i donar com abona la informació visual; si es un estudiant més “aplicat” i coneixedor de la tècnica del “cortar i pegar”, doncs ni s’han adonarà.
4. Si per contra es una web de gent viatgera, podria promoure’s una ruta o s’inclogués aquesta visita, encara que si es produís, els comentaris d’altres usuaris farien reconèixer  l’errada.
5, Hi ha molta dificultat de poder contactar, i resoldre temes semblants, amb “google”, o en qualsevol de les seves aplicacions : moltes vegades és millor qüestionar –nos el cercador i validar les informacions amb una altra web no vinculada.

La solució ha de ser mesurada : d’una part arreglar l’errada al web verificant les paraules clau, i en segon terme esperar que en una propera actualització de dades, l’algoritme modifiqui la lectura; això serà positiu sempre que ningú altra hagi reproduïda que l’algorisme detecti que hi ha modificacions a la web i les detecti i registri.
Que son el algorismes ? : el concepte s’ha popularitzat en els darrers temps amb el mon de la informàtica i del tractament massiu de dades, però en quelcom que ens acompanya fa temps;  moltes empreses treballem, sobre el paper,  amb diagrames de camp (formes d’actuació en funció de determinades preguntes), mes endavant els sensors, termòstats, circuits integrats d’electrodomèstics, o en els cotxes… actuen de forma similar (si detecten una situació diferents als paràmetres que tenen identificats, ens indiquen el problema, i depèn del model inclús un codi amb el tipus d’avaria…)

Que son el algorismes ? : el concepte s’ha popularitzat en els darrers temps amb el mon de la informàtica i del tractament massiu de dades, però en quelcom que ens acompanya fa temps;  moltes empreses treballem, sobre el paper,  amb diagrames de camp (formes d’actuació en funció de determinades preguntes), mes endavant els sensors, termòstats, circuits integrats d’electrodomèstics, o en els cotxes… actuen de forma similar (si detecten una situació diferents als paràmetres que tenen identificats, ens indiquen el problema, i depèn del model inclús un codi amb el tipus d’avaria…),
Però també hi té molt a veure el caràcter secret de la “formula”, que ens investiga a partir de les nostres ubicacions, respostes, o interessos a la xarxa, i crea un perfil de qui som, per oferir-nos anuncis o temes sobre els quals ens hem interessat; si volguéssim definir-ho, diríem que es la sèrie complexa   d’instruccions seqüenciades, que ens ha de conduir a resoldre un problema.
Els algorismes d’ordenació, com seria “google”, dona una resposta, i pot ser utilitzada sempre que es plantegi un problema semblant; si cerquem com a “Montargull”, “Esglesia de Montargull”, “Castell de Montargull”, Cami a Montargull”,”google” ens referirá ordenadament aquelles webs, fotos, mapes i altres on hi figuri, prioritzant aquelles que mes s’ajustin al contingut demanat: com mes genèrica sigui la cerca, mes respostes ens facilitarà…

AFEGITÓ 26.05.2020 : Avui he rebut un mail del Sr. Andreu Salillas, que molt amablement ha fet la rectificació esmentada, i que li agraïm; els mails s’han produït dies abans de la publicació de l’entrada al bloc.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.