D12 – De Ford a Nissan : el començament d’aquests 100 anys (Cádiz)…(c3)

La ratificació de la noticia de que, Nissan, tancaria les instal·lacions i la planta de muntatge dels seus vehicles a Barcelona, ha sigut un fet que, de segur, la pandèmia i els seus efectes, també hi ha estat present.
Les dues dates que encapçalen el titular d’aquesta entrada, es correspondrien als anys en que es materialitzar l’arribada a Espanya (Ford), i l’any actual, amb la intenció de deixar Barcelona (Nissan).

Qui era Henry Ford ? :
Henry Ford (1863-1947), va ser un visionari i emprenedor nord-americà, que serà reconegut per haver implantat el model de fabricació de cotxes en línia mòbil.
Fins al 1891, intercala el treball a la granja dels seus pares; de seguida es va fer amb tot el que tenia a veure amb maquinaria i amb mecànica, on hi tenia habilitat per a utilitzar-les, desmuntar-les…: en aquest any i després de petits treballs aconsegueix ser enginyer  a la societat Edison; al 1893 ja es enginyer en cap de la mateixa companyia.
A partir d’aquest moment, i amb mes temps disponible, comença a recercar, i al 1896 ja té un vehicle autopropulsat amb èxit, només amb el motor, les rodes i els seients.
Al 1899, funda amb altres socis van fundar la “Detroit Automobile Company”, que va haver de tancar, perquè es dedicava mes a les innovacions, que a la venda de vehicles, en Henry Ford.

Al 1901 i 1902 Ford s’interessa per el mon de les curses d’automòbils, mes capficat en les millores e innovacions tècniques, que en la viabilitat que era la venda de vehicles i la rendibilitat dels inversors, i van encarregar la gestió a Henry M. Leland, perquè aconseguís un vehicle per ser venut.
Al 1903 va fundar la “Ford Motor Company”, i els primers anys va fabricar vehicles “Alphabet”, en nombre reduït; al 1908 comença la fabricació del “Ford T”, el model que tindrà mes difusió.
Però es al 1913, en que ja té desenvolupades les tècniques bàsiques per a la fabricació de vehicles de forma mòbil, creant la primera línia de producció en que el vehicle anava movent-se. Aquesta innovació va suposar reduir el temps de fabricació de les 12,30 hores a les 2,40 hores per vehicle.
L’èxit del seu  model Ford T, i la meitat dels vehicles que circulaven als Estats Units, eren d’aquest model …
Henry Ford també va impulsar iniciatives innovadores en el camp dels treballadors (pagant mes que altres companyies i va aconseguir que els millors treballadors de la competència treballessin a les seves fabriques), de la publicitat (dissenyant anuncis amb idees concretes – ho veurem a l’entrada següent d’aquest bloc), en la venda (preparant una sèrie de “agencies” o representants locals, que també afavorien arreu del país la difusió dels seus models), o de la simplificació del usuari (facilitat d’aprenentatge en la seva conducció).
Es produeix el desembarcament de la Ford Motor Company a Espanya; hi ha un article de Mercedes Morales (“Breve história de la automoción en Cadiz” – “lavozdigital.es”), en que reflecteix aquesta primera  etapa, i que reproduïm :

L’any passat es va publicar un article de José A. Hidalgo “Cuando la Ford hacia coches en Cádiz” (Diario de Cádiz, edició 7 setembre 2019), en que ratifica aquesta etapa Ford a Cádiz:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.