En diferents entrades d’aquest bloc, he fet referència a aquest tema i, ara amb la finalització del confinament s’ha donat un ressò especial i mediàtic al comerç local, fent-li recaure la possibilitat de donar empenta al retorn del ritme econòmic dels nostres pobles i ciutats, o be això s’espera.
Però dins d’aquest terme, molt genèric, hi ha diferents perspectives :
- Producte local, de proximitat o kilòmetre 0 : que és el producte, o servei, fet o produït per veïns del poble o dels voltants, coneixedors tant del lloc, com dels productes més adients (producte autèntic, artesanal, fresc i natural), o dels serveis promoguts per professionals coneixedors de la vida local.
- Economia local : seria l’esforç conjunt per fer que hi hagi un mercat d’usuaris, productors i botiguers, què afavoreixen una comercialització de productes propers.
- Consum local : és la capacitat de compra dels residents en un territori, o dels pobles propers que se’n subministren.
- El de establiment local : està gestionat per la persona, professional o entitat econòmica, que amb risc propi, ofereix un servei, amb la seva implicació i bon fer personal.
- Establiment de cadena : es l’establiment que pertanyent a una xarxa de botigues o establiments, compra de forma conjunta (no al poble), els recursos que genera van directament a la seu de la casa central (el valor afegit no repercuteix al poble), i no s’implica en activitats culturals, associatives o festes, de forma generalitzada.
El comerç local té reptes de futur, i depredadors comercials (amb més recursos, més capacitat de compra, i amb publicitats massives…), però el consumidor és moltes vegades aliè a aquesta circumstancia. Si volem potenciar el comerç local caldria també analitzar el comportament dels consumidors. Si el consumidor esta disposat a demanar qualitat, o preu.
Moltes vegades el comerç local o de proximitat apostarà més per la qualitat i aquesta, moltes vegades, no pot estar acompanyada d’un baix preu. Si una botiga tanca en un poble, el client té altres opcions, però la majoria no repercutiran al mateix poble : pot cercar productes semblants, pot demanar-ho per internet (amb la comoditat que dona veure tots els models amb preus, i que t’ho portin a casa…), o anar a un centre comercial amb possibilitats d’aparcament, i varietat d’establiments o serveis…; el client actual s’ha deixat portar per la immediatesa, ho vol de seguida; en altres moments podien demanar-ho amb temps, reservar-ho, …ara sembla que sempre hagi d’estar “estucat” tot el que es vol.
El repte es difícil; mantenir una botiga requereix d’empenta, d’hores de dedicació, de conèixer tots el productes i novetats, de tenir temps per a la gestió, per preparar aparadors, promocions, retorns…
Hi ha factors que poden afavorir el manteniment d’un comerç local, però calen accions conjuntes, iniciatives, i transmetre els motius perquè s’obre cada dia :
- Aparcaments mes flexibles, en especial adaptar aparcaments nomes en horaris comercials, aparcaments de rotació, zones blaves…
- Afavorir la concentració de locals i activitat comercial en carrers cèntrics, de passada, que estiguin a prop d’altres botigues.
- El comerç crida a comerç…una botiga que tanca son menys clients per al nostre…hem afavorim la venda creuada, o les promocions creuades entre establiments.
- Cal tenir el sentit d’avaluar l’evolució de l’activitat, del resultat de les promocions o activitats…qualsevol iniciativa que tinguem ha de tenir una resposta, i un objectiu : incrementar vendes i esser mes coneguts.
- Reestudiar el client actual, les experiències que ha tingut del Covid, i quins hàbits ha modificat,
- El que no coneixem, d’on ve ?, perquè be ?, que compra ?, que demana ?, quins dies be ?…caldria tenir present el client local, el que resideix amb pobles propers …
- Falten eines per conèixer la rendibilitat, la capacitat de renovació de les botigues, o de la caixa mínima per fer viable l’activitat…
- Professionalitzar l’atenció al client, amb coneixement del producte, d’atendre les consultes, facilitar el traspàs d’establiments propers a la jubilació dels titulars.
- Capacitat d’adaptació i reacció del comerç al moment (aparadors de temporada, estucatges preferents o equilibrats…), del que es moda… anticipació
- Redefinir el mercat local dels dilluns i afavorir, per exemple, que el 30 % cent de les botigues fossin de productors locals.
- En un mon global, on el client pot comprar a arreu, cal redefinir el paper de les associacions locals de comerciants, empresaris o professionals.
- Qüestionar-se de forma general, perquè els establiments locals, no hi trobem cava o galetes de la comarca i si, d’altres llocs de la península, amb més facilitat i varietat (pe vins de rioja, galetes de …)
- Cal evitar tancar un establiment : reemprendre o que algú agafi el repte de continuar, vol dir mantenir uns llocs de treball estables, un nom i unes formes de fer…
- El botiguer, establiment o servei ha de posar a l’abast del futur client, productes o serveis que siguin atractius, que afavoreixin de nou, l’experiencia de compra…moltes vegades pensem que omplenarem les estanteries amb el mateix de fa uns messos; esten en un altra moment i hem de tornar a recuperar la seva confiança .
Ara la competència no es la botiga del costat…hem d’aprendre de tot el que ha succeït i de quina forma podem plantejat el nostre nou futur : el personal, el de família i el de conciliar i tenir temps per a tots, i per el col·lectiu e compartir-ho… de vegades pot ser tant senzill com agafar un telèfon i trucar, per escoltar, per oferir, o per retrobar quelcom que feia temps tenien pendent.
Tots hi podem ajudar-hi… i si voleu ho comentem…