C26 – 17 reflexions d’empresa per afrontar la post-covid…

En aquests moments qui estigui al front d’una activitat econòmica ha de fer una reflexió calmada, envers l’horitzó, de com a mínim, un any molt incert.
Dubtes aliens (rebrots, normatives…), que obliguen a replantejar el dia a dia, mes que mai amb objectius a curt termini, tot valorant els resultats i les desviacions.
Aquesta serà una cursa de fons, caldrà dosificar els recursos i les energies, i de modificar el rumb quan calgui.
Us faig arribar les meves recomanacions, aquelles que us oferiria amb sinceritat : no son solucions màgiques, en tot cas son indicacions que poden ajudar a sobreviure a la tempesta :

 1. Cal donar tot el valor a la comptabilitat, a les comparatives amb anys anteriors; sempre ens mostrarà la realitat de com estem i de com evolucionem. Si anem al metge, li podem explicar quins símptomes tenim, però el primer que ens demanarà segurament serà una analítica : doncs això es la comptabilitat per a l’empresa.
 2. Podem revisar els nostres immobilitats, potser alguns d’ells els podem utilitzar mes temps del que teníem previst, i això pot alleugerir les dotacions a amortitzacions.
 3. Cal allunyar noves inversions sinó son estratègiques, o vitals per a la continuïtat o reorientació de l’activitat.
 4. Aprofitar al màxim les subvencions i ajudes que sectorialment s’ofereixin, i sempre que amb posterioritat puguem justificar els requisits de les mateixes.
 5. Cal ser molt responsables amb els ajuts (préstecs) a retornar; podem salvar una situació puntual, però hem de tenir clares les opcions de retorn, i que la quota mensual corresponent sigui assumible.
 6. Cal tenir un pla estratègic, un full de ruta de situacions prioritàries, i no desviar-se
 7. Els recursos humans, cal qüestionar-los de si els  estem aprofitant al màxim i amb les seves capacitats, de valorar la seva motivació, neguits i el seu compromís futur; cal escoltar els seus suggeriments i propostes…tot pot ajudar en aquests moments. Si volem retenir el talent cal ser molt sincers, i cercar la complicitat i la implicació de cada treballador.
 8. Augmentar el ritme de les reunions amb els responsables d’equip, repassar  com evoluciona tot i adaptar-se a les circumstancies.
 9. La vostra competència també viu aquesta incertesa; potser son moments de fer propostes conjuntes, d’apropaments, o de fusions…
 10. Reordenar tasques i espais, cercar la polivalència dels treballadors, la adaptabilitat a diferents funcions de treball, la seva efectivitat  i/o a fomentar el reciclatge o promoció dels seus estudis.
 11. Potser també es un moment per a cercar nous proveïdors, o productes i components que ajudin al nostre producte a definir-se o especialitzar-se.
 12. Hauríem de recuperar el concepte de costos, de les nostres despeses operatives, per poder definir el marges que tenim per a adaptar els preus dels nostres productes o serveis, i tenir clar quin marge tenim per modificar-los.
 13. No ens capfiquem amb idees preconcebudes o que podien funcionar abans de la covid : ara tot es nou i s mou diferent.
 14. Valorem si el nostre valor afegit de producte o servei, pot tenir altres subproductes amb capacitat de reforçar la rendibilitat i a obrir-nos a nous col·lectius.
 15. Seguim la competència que ha tancat portes, el talent dels seus treballadors que poden haver quedat a l’atur, als clients desatesos…son oportunitats per treballar.
 16. El teletreball no es la solució de forma permanent, nomes per personal amb una autonomia i capacitat de treballar-hi o als autònoms; compartir projecte també es el treball compartit i aportant sinergies…us imagineu una orquestra, o el teatre, o un hospital…NO.
 17. Un dels objectius a mig termini, ha de ser garantir la capitalització de l’empresa, establir un coixí de liquiditat, que permeti no tenir tensions financeres, i assegurar que els resultats anuals, siguin fiables i revisats.

No us puc garantir l’èxit, però si que ajustant l’estructura de l’activitat, podreu superar la turmenta; hi ha d’altres factors aliens que no podem preveure com vindran, o quina incidència poden tenir, però aquest aspecte, en un mon globalitzat, i volàtil, es molt difícil de preveure…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.