M52 – L’any Canudas : un reconeixement pendent, prop dels 100 anys de la compra dels terrenys de l’Aeroport del Prat… (CAN03)

En aquest bloc que va recuperant la història familiar dels Monés, i de la recordança de la seva activitat professional, personal, pública o familiar, hi ha la figura d’en Josep Canudas (casat amb la Josepa Monés Amat), periodista de professió, però que té una vinculació molt important amb la promoció i divulgació de l’aviació, arreu de Catalunya.

La premsa de l’època recull els seus vols promocionals de l’aviació a moltes viles i ciutats catalanes, les visites al propi Aeròdrom, les conferències, la seva implicació en entitats esportives relacionades…
Crec que hi ha, entre moltes d’altres, cinc raons que argumentarien la dedicació d’un any Canudas :

  1. Canudas va ser qui va ubicar la pista i les instal.lacions als terrenys del Prat, i l’aeròdrom va portar el seu nom “Aerodromo Canudas” (al mateix lloc que ara hi ha l’Aeroport), fet que no té comparació, a cap altre indret del món, en els seus orígens.
  2. La seva designació com a cap dels “Serveis d’Aeronàutica de la Generalitat de Catalunya”, els anys 1933 i 1934, on va fer una tasca molt important amb la coordinació e impuls de l’aeronàutica al nostre país.
  3. Igualment es va promoure un acord, amb la resta d’administracions perquè Barcelona tingués un aeroport internacional, proposta definida però que va quedar truncada per la Guerra Civil.
  4. Exiliat d’Espanya, a on no va tornar, però sí que va dedicar la resta de la seva vida professional al món aeri, jubilant-se com a membre de l’organisme, amb seu a Montreal, de les Nacions Unides sobre aeronàutica (ICAO – Organització d’Aviació Civil Internacional).
  5. Periodista, reporter d’esveniments esportius i d’aviació, va ser una persona, que amb la seva implicació, iniciativa i empatia va aconseguir transmetre el que representava i podia esdevenir el món aeronàutic.

Molts països, estarien orgullosos de tenir, i honorar, ciutadans com en Josep Canudas; faltaria un espai, un carrer , o bé que algun dels nostres aeroports portessin el seu nom, o que un futur Museu Aeronàutic també el recordés.

Cal esmentar, què a l’Aeroport de Barcelona, hi ha una sala VIP amb el nom de Canudas i, al Prat de Llobregat, una Avinguda amb aquest nom al Polígon de Mas Blau (amb una intersecció amb el carrer de Muntades), o alguns carrers esporàdics a Cardedeu, Les Franqueses del Vallès…; en molts casos la identificació només com a “Canudas” (sense incloure el nom complert), dificulta el coneixement i fets de la persona a qui s’hi ha donat nom, i també a les persones o empreses on hi tenen el domicili.

Crec que hem de fer un esforç, per redreçar aquesta situació i fer que un any Canudas, permetés donar un impuls i visibilitat a aquests pioners, a conèixer la indústria i persones que ho varen recolzar, a la visió de futur que van tenir, i al lideratge de l’aviació civil i comercial a Catalunya. Això només serà possible si hi ha un consens, una voluntat de totes les persones i estaments implicats, de restituir de l’òblit i honorar una part de la nostra història, i en aquest sentit hi hauríem de treballar…

La Vanguardia – p. 7 – 21 octubre 1922

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.