M54x- “Anar a fer les Amèriques…” (AME01)

Aquesta expressió ben catalana de “fer les Amèriques” (que no té una traducció al castella), hi ha unes connotacions d’aventura, de reptes cap a un nou mon (totalment diferent al de la peninsula), un espai de vida molt mes lliure, i de crèixement en tots els sentits…
A partir dels viatges continuats cap a America , que s’inicien a principis del segle XVI, hi ha la participació directa d’emigrants europeus de diferents nacionalitats, i entre ells n’hi havia de catalans, valencians i balears. Als primers  segles, la població americanava minvar, basicament per les epidemies que també varen portar els emigrants europeus, però a partir de principis del segle XVIII, hi ha un fort creixement demografic, basat basicamen en una emigració cap a America.

Que si va aportar…
Al continent americá també els europeus hi varen portar nous cultius (blat, arròs,canya de sucre, cafè, vinya, platans, cols, carxofes…), i la contribució catalana va ser important : al 1505, i formant part del segon viatge de Colom (1493), en Miquel de Ballester (tarragoní) va començar a plantar canya de sucre, i al 1516 va posar en marxa el primer enginy sucrer d’America, i un altra exemple dels primers temps es el de Sebatià Cabot, que al 1527 va plantar llavors de blat al Fort Sancti Spiritu (area de Santa Fe), i que ha esdevingut un dels cultius arrelats en aquella zona.
La vinya també va ser un dels cultius que els catalans varen introduir a les Ameriques : al 1876 en Francesc Vidiella i els seus germans varen començar a plantar ceps del Priorat, adaptats al clima i al terreny, varen lograr una nova varietat de raim,  que s’anomenà amb el nom de Vidiella; també es remarcable en Eusebi Molera (nascut a Vic, i resident a San Francisco), que a principis del segle XX, va introduire el cultiu de la carxofa a California.

Els europeus varen dur a America, animals desconeguts en aquell continent, besties per a carrega o transport (cavalls, bous, mules o ases),i també per al consum (porcs, ovelles, cabres, aviram, vaques…). Cal remarcar el protagonisme de les “mules catalanes”, en les rutes cap a da descoberta de l’Oest americà, per la seva resistencia, i que ha estat reconegut per la propia historia americana; i també la forma de fer els embotits de vic, o l’introducció de les gallines de la Raça Prat, també reconegudes a America.
Però també en molts altres ambits els catalans varen deixar petjada en aquests segles dintercanvi, en les escoles, la formació, els diaris, l’imprempta, les vacunes, la medicina, l’inginyeria…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.