C39x – Salou economia 0, amb el confinament…

Va ser, a mitjans d’octubre, que varem tenir ocasió d’accedir a un apartament a Salou, prop de Port Aventura, del qual haviem gaudit en altres anualitats; per tant coneixiem els supermercats, les cafeteries, racons i botigues, el passeig, la platja, la Font Lluminosa, o el carrer Saragossa plena de botiguetes…
Al mes d’octubre portaven ja set mesos desde l’inici del coronavirus, que ha perjudicat en molts sentits, amb confinaments, rebrots, i restriccions, que just ara prop de l’any de que va començar, encara esta en una fase llunyana del seu control.
Peró l’efecte de tot aixó ha estat fatal, per municipis com Salou (entre d’altres) que viuen preferentment de l’arribada de turistes i visitants de la resta de Catalunya, del’estat, i del turisme europeu. Veure la platja de Salou, en un mes d’octubre en que el sol encara permet el passeig, fer esport, i gaudir d’un clima mediterrani apte per estar al carrer, es un fet insolit, jo diria que desaprofitat. Veure el Passeig de Jaume I, amb les persianes tancades dels establiments, es desalentador.

Aixó ens invita a pensar com n’estan d’interrelacionats, els diferents sectors referents al turisme :

 1. Lloguer d’apartaments : hi han molts propietaris que lloguen en agencies, els seus durant els mesos que estan tancats, obtenint una rendibilitat addicional, que s’ha vist mermada.
 2. Manca del turista senior : els viatgers que poden gaudir dels bons preus de fora temporada son els jubilats, grups tipus “Imserso”, grups organitzats… que generen activitat en hotels, serveis i botigues.
 3. No Bars, ni restaurants, ni terrasses, ni llocs on anar a fer un dinar, o l’aperitiu, que sempre dona molt d’ambient.
 4. Port Aventura : Desconec l’impacte en el nombre d’entrades i serveis complementaris, i en l’impacte que els mateixos poden deixar a Salou, però segur que les xifres ho reflectiran.
 5. Per fer excursions…: Salou es molt bon lloc d’inici per a fer diferents rutes per el sur de la provincia tarragonina : El Delta, Tortosa, Miravet, Reus, Escornalbou… amb l’afegitó de que quan hi varem anar no hi havia restaurants oberts i per tant no es podria dinar enlloc (com a maxim) emportat-lo, però tampoc un trist lavabo per quan ho necessites.
 6. Perdre la temporada : els lloc de platja sempre viuen fort dels messos de l’estiu, per poder mantenir la supervivencia la resta de l’any; en alguns casos hem vist la persiana abaixada, i d’altres establiments, de molts anys, amb l’interior buit, referencia de que no tornaran…
 7. Per l’Ajuntament : una reducció de la recaptació, per la tasa turistica, per la reducció del nombre d’establimente i dels que han tancat…
 8. Per la gent del poble que hi treballa : una perdua de llocs de treball, dificilment recupetables en altres sectors, cambrers, treballadors de botigues…
 9. Perill en les botigues i comerços de referencia: sempre hi han aquells establiments que criden, que tenen la força de ser visitats, malgrat haguis de fer kilometres, o que si hi has tingut una experiencia positiva, tenir l’opció de tornar-hi, i això si no hi ha una certesa o una rendibilitat futura pot desincentivar la seva reapertura.
 10. Edificis i hotels : instal.lacions que moltes vegades no han estat encara pagades o rendibilitzades, o que han fet reformes per estar al dia enfront d’una clientela que cerca les millors ofertes, i que hauran pedut una temporada.
 11. Manca de comandes de producte fresc : els hotels consumeixen gran quantitat de producte fresc per als seus apats, que no es pot improvitsar i també els restaurants i cafeteries (cal preveure i plantar o criar – segons siguin fruites i verdures o carn – ); cal tenir contractat i assegurat el seu subministrament… i pensem en l’efecte en els majoristes, o subministradors
 12. Seguretat : Passejar per un entorn amb poca gent, botigues tancades, i molt d’espai obert, dona una certa sensació d’inseguretat (segurament no real), peró si de pensar si passa quelcom, on puc anar…
 13. Sectors afectats, menys coneguts : reducció en la demanda de taxis, menys activitat en les agencies de lloguer d’apartaments, o de bicicletes, de viatges organitzats, menys demanda d’autocars per a fer visites programades, menys activitat cultural i d’espectacles, menys activitats de serveis de neteja, de reparacions e instal.lacions, menys ingresos en les linies de transport urbà

Tot això repercuteix en l’ambient, en l’entorn que percep el turista i el resident, enl’incertesa que produeix veure retols de traspas o en lloguer, o de veure establiments on hi hem anat habitualment ara tancats.
Al darrera de tot aixó hi ha una situació molt dificil a nivell personal, professional i familiar, que es pateix en solitari, i els llocs on anar a cercar ajut o assessorament dificilment disposen de recursos apropiats, l’administració té uns procediments lents i no sempre justos, i pocs espais on ser escoltats.
Comprenc que hi hagi un desanim per una sensació de que la gestió de la pandemia ha anat perjudicant a la gent de carrer, amb normes e inconcreccions, fases i arrancades, desconfinaments a deshora… sense que hagi donat els  fruits desitjats.
Tot aixo ens ha empobrit : endeutament i descapitalització, utilització de l’estalvi generat amb esforç, ajudes de l’entorn mes proper o dels mes grans de la familia, tot esgarrepant a les pensions, recursos per a viure-hi mes generacions…
Just en el mes d’octubre a Benidorn varen posar en marxa una iniciativa quan els hotels estaven tancats i no obrien fora de temporada, i era afavorir el lloguer d’un apartament amb un pack, i uns vales on podies anar amenjar en una serie d’establiments seleccionats, per un preu maxim de 209 euros (allotjament i pensio complerta) i en el periode octubre a març del 2021 (www.benidornresort.com)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.