D21x- Altres formats de llibretes de la Caixa d’Estalvis Provincial de la Diputació, la nova seu de Via Laietana, i el logo de l’entitat…(d7)

He reproduit els cinc exemplars que tinc d’aquesta entitat i que formen part de la colecció de llibretes d’estalvis de bancs i caixes; curiosament quatre de les cinc corresponen a l’Oficina d’Oliana (Lleida), de diferents titulars.
Es un temps en que els ordinadors no s’han incorporat a les rutines bancaries (que serà a mitjans de la decada dels 70 del segle passat), i els registres son manuals. En algun cas s’incorpora el datador, que identifica el dia de l’operació, i alguns segells de cautxu relacionats amb les operacions i conceptes mes habituals.
Son llibretes d’estalvi, d’impossicions i de reintegres, ja que els rebuts domiciliats, transferencias i altres serveis que ara ens semblen del mes habitual vindran anys mes tard.
Un altra fet remarcable es que les imposicions estan anotades amb boligraf de color blau o negre, mentre que els reintegraments ho son en color vermell; el raonament que fas d’això es que es tracta d’epoques en que la cultura financera no estava generalitzada, i això podia afavorir la localització de moviments, i que el color identificava clarament si era un ingres o una sortida d’efectiu.

Gener 1949 – Oficina d’Oliana (Lleida) :

Maig 1950 – Oficina de Oliana (Lleida):
Els moviments del compte son de l’any 1966, per tant el 1950 deuria ser la data d’obertura del compte.

Octubre 1955 – Oficina de Oliana (Lleida), amb funda :

Juliol 1957 – Oficina de Oliana (Lleida) :

La seu social durant els darrers anys, i que es la mes coneguda, a l’encreuament de Via Laietana amb Avinguda de la Catedral (o Plaça Antoni Maura per ser conegut també aquest indret), havia estat anteriorment la seu del Banc d’Espanya a Barcelona, abans del seu trasllat a la seu actual de Plaça Catalunya; també hi havia hagut l’intenció de que l’indret fos la seu de la “Escuela de Altos Estudios Mercantiles”, però no va concretar-se, malgrat que hi ha la visita del Ministre d’Educació espanyol Sr. Ibañez Martin, al edifici de la llavors seu del Banc d’Espanya. Reprodueixo algunes noticies al respecte que va publicar la Vanguardia en diferents edicions :

La Vanguardia – divendres, 5 maig 1950, pàg. 6
La Vanguardia – diumenge, 2 maig 1954, pàg. 18
La Vanguardia – divendres 30 desembre 1955, pàg. 21
La Vanguardia – dimecres, 30 d’octubre 1957, pàg. 19
La Vanguardia – diumenge, 4 maig 1958, pàg. 23

L’anagrama que reproduim mes avall i que correspon a la memòria dels 20 primers anys de l’entitat, ja incorpora les lletres entrecreueades de CAP “Caja de Ahorros Provincial”, i el complement “de la Diputación de Barcelona”, amb un tipus de lletra mes petit; en alguns indrets als retols d’Oficina també hi aareixerà el nom de Caja de Ahorros Provincial, al menys en el periode analitzat.

Mes endavant aquesta entitat esdevindrá “Caixa de Catalunya”, “Catalunya Caixa”, despres de les fussions al 2011 amb la de la Diputació de Tarragona i la de Manresa, fet que no imperdir l’intervenció del Banc d’Espanya i va quedar nacionalitzada.
L’any 2014, l’entitat va ser adjudicada al BBVA en un proces de subasta, e integrada a BBVA que durant uns mesos va mantenir la doble rotulació, però que va desapareixer definitivament cap el 2016, despres de l’integració de totes les oficines.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.