L98rx – Sant Cristòfol, a La Panadella… (I05)

D’aquest indret del poble de Montmaneu, ja n’he parlat algunes vegades; nosaltres hi fem parada sempre que, per algun desplaçament o excursió, anem fora de Santa Coloma de Queralt, per aquelles carreteres; un lloc per a dinar o esmorzar, per fer gasolina o una parada, per comprar un pa o pastes a l’estanc, o llangonissa, on hi acostuma a haver-hi cua de clients que coneixen la seva qualitat.

Aprop de l’estanc, hi ha entre uns pins, i molt descuidada, la imatge de Sant Cristofol, amb el nen Jesus a coll, patrò que havia estat dels conductors, camioners, i autocars que sense unes condicions com les actuals, ni els vehicles amb l’equipament, enfilaven les carreteres per esbarjo, vacances, treball…; camins i carreteres amb un minim manteniment, i curves pronunciades i poc senyalitzades, molts conductors novells que amb el 600 i altres models recordats a la memoria, varen descobrir el territori i racons amagats de Catalunya i d’arreu…

Ara aquest patronatge del Sant (barquers, viatgers, conductors i xofers, conductors d’autobus, taxistes…) ha quedat molt relegat a petites i simboliques benediccions de cotxes, que fa una quarentena d’anys aplegaven a vehicles de tota mena, des de bombers, a transportistes que mostraven les seves darreres adquisicions, de tractors o marques de pneumàtics…una festa inclus equiparable o una transposició a les de Sant Antoni d’abans…

Actualment, la sangria de les morts a la carretera, i molt pitjor de les sequeles que poden deixar en conductors o acompanyants, son un perill en augment : els vehicles amb més potencia permeten agafar velocitats mes altes, molts aparells incorporats requereixen de la nostra atenció en pantalla (aire condicionat, telefon, emissora de radio…), la reducció de reflexos per la consumició d’alcool o altres productes, el imitar conducions de pilots o altres idols, o la immediatessa d’algun missatge del movil, pot fer-nos desviar la nostra mirada i tenir, o fer en segons, un accident.

Menys justificable es l’actitut de conductors que despres de provocar un accident, surten corrents : si ho hem provocat hem de parar, ajudar i trucar a les assistencies, perque s’hen facin càrrec : tots podem tenir un moment, per nosaltres, per no haver-ho pogut evitar, situacions molt diverses, en que la nostra responsabilitat es ajudar.

Potser si Sant Cristòfol el tenim abandonat, com el de la Panadella, hem de cercar referents actuals, que ens aportin el grau de prudència, i solidaritat, sempre que estiguem conduint…


One thought on “L98rx – Sant Cristòfol, a La Panadella… (I05)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.