D31.- Les felicitacions nadalenques dels bancs i caixes…

La temàtica bancaria, i les subcoleccions que se’n poden derivar, té una varietat molt extensa. Voldria comentar les felicitacions nadalenques que s’enviaven per desitjar unes bones festes i un millor any nou és una col.lecció limitada en el temps, és a dir, el nombre d’exemplars i entitats diferents inclou un període, entre els anys 50 i principis dels 90 i també ens permet fer tangibles una part d’entitats, ara desaparegudes o integrades en altres.

En els anys 50, l’esperit nadalenc omplia la part final de l’any, en uns anys on les penúries econòmiques eren evidents (a 10 o 15 anys de la finalització de la guerra), les relacions familiars eren molt més intenses i freqüents, no hi havien d’altres distraccions, ni comoditats, ni viatges…, i el sorteig de la rifa de Nadal, l’esperada nit de reis, i els aparadors guarnits, eren elements que complementaven aquestes festivitats. Aquest esperit també es transmetia amb les felicitacions que es rebien, tant de familiars i amics, com dels professionals (felicitacions del “sereno”, del escombriaire o del carter,… amb uns formats molt característics), o bé dels altres establiments i dels Bancs.

Generalment, les felicitacions nadalenques bancàries, han estat dissenyades amb cura, però a la vegada anaven adreçades a clients molt diversos i de diferents regions; per tant havien de tenir un format, una fotografia o imatge i un disseny, que fos agradable i que destaqués de la resta de felicitacions rebudes. El text básicament era curt i genèric : els desitjos de bones festes i any nou; durant alguns anys aquestes felicitacions s’enviaven a les diferents oficines perquè, els directors i apoderats, les personalitzessin incorporant-hi les tarjes professionals de qui tenia més contacte o relació amb el client perquè era una forma subliminar de fer sentir la complicitat/presència del Banc, en aquestes festes.

Banco Asturiano – anys 50
Banco de Vizcaya 1953
Caixa d’Estalvis de Sabadell 1954
Banco de Aragon 1955
Banco Hispano Americano 1956
Banco Occidental 1978
Banco de Europa 1991
Banco Exterior 1991
Banco de Europa – 1992
Banco Exterior i Corporación Bancaria 1992Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.