La temàtica bancaria, i les subcoleccions que se’n poden derivar, té una varietat molt extensa. Voldria comentar les felicitacions nadalenques que s’enviaven per desitjar unes bones festes i un millor any nou és una col.lecció limitada en el temps, és a dir, el nombre d’exemplars i entitats diferents inclou un període, entre els anys 50 i principis dels 90 i també ens permet fer tangibles una part d’entitats, ara desaparegudes o integrades en altres.
En els anys 50, l’esperit nadalenc omplia la part final de l’any, en uns anys on les penúries econòmiques eren evidents (a 10 o 15 anys de la finalització de la guerra), les relacions familiars eren molt més intenses i freqüents, no hi havien d’altres distraccions, ni comoditats, ni viatges…, i el sorteig de la rifa de Nadal, l’esperada nit de reis, i els aparadors guarnits, eren elements que complementaven aquestes festivitats. Aquest esperit també es transmetia amb les felicitacions que es rebien, tant de familiars i amics, com dels professionals (felicitacions del “sereno”, del escombriaire o del carter,… amb uns formats molt característics), o bé dels altres establiments i dels Bancs.
Generalment, les felicitacions nadalenques bancàries, han estat dissenyades amb cura, però a la vegada anaven adreçades a clients molt diversos i de diferents regions; per tant havien de tenir un format, una fotografia o imatge i un disseny, que fos agradable i que destaqués de la resta de felicitacions rebudes. El text básicament era curt i genèric : els desitjos de bones festes i any nou; durant alguns anys aquestes felicitacions s’enviaven a les diferents oficines perquè, els directors i apoderats, les personalitzessin incorporant-hi les tarjes professionals de qui tenia més contacte o relació amb el client perquè era una forma subliminar de fer sentir la complicitat/presència del Banc, en aquestes festes.










