L122.- “Avui Cuinem a La Cirera” : un recull pendent… (C27)

Portades dels dos llibres editats fins ara…

Ara fa 10 anys, es va editar el llibre “Avui Cuinem a Conesa”, el primer d’una col.lecció que tenia l’intenció de recollir la cuina dels diferents pobles, amb la participació dels cuiners i cuineres de tota la vida, rescatant i donant valor a la cuina de pages, i a l’autenticitat dels productes propis del territori.

La presentació del llibre es va fer a l’església de Conesa, amb la participació de la cuinera Ada Parellada, prou reconeguda per pertanyer a una familia que gestiona restaurants reconeguts i ha estat molts anys al front del “Semproniana” de Barcelona, aixi com per una presència continuada ala mitjans de comunicació.. Despres d’aquella primera edició, va sortir un nou exemplar “Avui Cuinem a Santa Coloma de Queralt” l’any 2015 sense què, fins ara, no hi hagi cap altra edició d’aquesta col.lecció; l’editorial colomina “Ushuaia Ediciones”, va ser l’encarregada de les dues edicions.

Als llbres, cada recepta va acompanyada del detall dels ingredients, del seu proces d’elaboració, i una fotografia del plat acabat, aixi com del nom de la cuinera i del nom de la casa a la que pertany.

És molt important què tinguem cura de preservar aquestes receptes autòctones, fruit de generacions, en les seves versions més autentiques : la televisió, la falera d’innovar, o la incorporació de productes moderns, pot desvirtuar l’essència d’aquests plats. Moltes vegades el nom del plat o els ingredients sembla que hagin de ser rebuscats o d’altres indrets, per a ser més originals, però l’autentica cuina casolana, no requereix de més condiments o sabors nous : es la cuina que ens arrela al territori…

Rellegint avui el llibre, m’he aturat en diferents receptes, amb ingredients que molt possiblement les avies del territori tenen a ma, la caça, l’aviram, els bolets, la matança del porc, productes de l’hort o fruits, conserves…tot un repertori de productes a l’abast.

Ja ho deia en una entrada d’aquest mateix bloc : no podem deixar que la cuina es quedi en un llibre, cal entrar a la cuina i entre tots, entre generacions, poguem copsar aquests secrets del “xup-xup”, del toc, del moment, o de provar si el plat ja esta a apunt de ser degustat. No ens podem perdre fer aquest recull, el de La Cirera, i el de tots els indrets on hi hagi una cuina autentica, d’anys, i de saber escoltar i recollir l’essència dels mateixos…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.