L141.- Una història pendent dels nostres Ajuntaments…(C33)

Plaça de l’Ajuntament de Llorac, amb el pou i el Carrer Major…

La realització d’aquestes entrades al bloc, m’ha permès endinsar-me en la història de La Cirera. del municipi i dels voltants i en totes les web’s municipals he trobat una mancança respecte de la història local dels darrers 200 anys, del procés de creació dels ajuntaments, de quins han estat els seus Alcaldes i del procés de finalització del que es coneix com l’“Antic Règim”.
Les documentacions varen estar creades per a complir determinats requisits legals, i no com a elements per a servir de ratificació de la vida quotidiana o d’altres fets què no es reflecteixen als llibres; molts d’ells al segle XIX són documentacions recollides d’informació oral (perque no hi havia una majoria de la població amb capacitat de llegir i escriure i tenir les informacions en paper).
És cert que hi han Arxius (locals i/o comarcals), què s’han creat per a garantir la custòdia, permanència i consulta d’aquests fons, en un sol espai físic però, aquesta documentació, reflexa parcialment el que ha estat el dia a dia local. Podem trobar-hi

  1. Censos de població, electorals, fulls de reclutament militar… : són llistats de persones i famílies què residien en una mateixa vivenda o indret
  2. Llibres parroquials, compliments pasquals… : la mateixa informació en documentacions de l’església, inscripcions què eren majoritaries fins a mitjans del segle passat
  3. Llibres d’actes de l’Ajuntament…: Potser seria la millor opció de consulta per la història del municipi, però el Secretari generalment només hi anotava aquells acords amb transcendència o obligats per llei (eleccions, aprovació comptes…)
  4. Diari Oficial de la Província…: Una altra opció; nomes hi apareixen acords de l’Ajuntament amb transcendència enfront a tercers, edictes i comunicats d’obres o projectes…
Mapa del treball “Territori i Història a la Baixa Segarra a l’època moderna, “segles XVI – XVIII)” de M. Merce Gras

Per tant hi ha un gruix d’actes, de vivències, fets, festes, commemoracions,… què no quedaran mai reflexades, però que formen part del dia a dia : per exemple si ens referim a La Cirera, no hi ha comentada l’ampliació dels ninxols del cementiri, la inauguració de la font (no la de l’església), com han anat les festes majors, o a nivell de municipi, o ha aconseguit una fita en alguna especialitat esportiva, algun premi o distinció, o alguna activitat econòmica dins del municipi…

Actualment hi haurien propostes vàlides, per a solventar aquesta questió :

  1. Ressenyes periòdiques a la revista “La Segarra”, sobre festes locals o altres temes què es puguin considerar noticiables.
  2. Designar un “cronista“ oficial, algú que relati i escrigui tot el que succeix; per tant hauria de ser una persona molt vinculada al municipi, amb voluntat d’assistència als actes i d’esbrinar aquells detalls, què ens facin sentir o viure-ho sense haver-hi estat.
  3. Butlletí digital, preparat per l’Ajuntament, amb difussió per la xarxa o el “ebando”, què recollís l’actualitat destacable, apart d’informacions històriques, entrevistes, història oral… tots tindria un cost assumible

Crec que ho agrairem tots els veïns, però sobretot les noves generacions què tindrien una referència del que s’ha fet, de quan s’hat fet, de la seva documentació visual, dels càrrecs i nomenaments de l’Ajuntament, potser també dels representants de l’església, i de tot allò què pot afectar al nostre municipi…

L’edició d’una informació local, amb el format que sigui, ajuda molt a millorar el sentit de pertinença a un indret, i al coneixement del mateix, dóna transparència a les informacions, i dóna un punt complementari d’autoestima del indret que sentim…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.