M88,,- Comasema Espalter : raons per aquesta entrada…(CUB13)

Els dos cognoms : “Palou de Comasema” i “Espalter” estant molt vinculats amb la familia Monés; al llarg de la recerca he localitzat dos referències d’en Palau de Comasema Espalter, i les raons que argumenten aquesta entrada són :

  1. No hi ha altres membres en tot l’arbre dels Monés que portin el nom de Berenguer, llevat dels dos : Berenguer Comasema Monés i Berenguer Comasema Espalter.
  2. Els Palou de Comasema i els Soler Espalter son cunyats, ja que ambdos estaven casats amb dues germanes Monés Maury
  3. Ambdues families estan relacionades i viuran a la Illa de Cuba, durant alguns anys.
  4. Les dues families estan implicades a la vida cubana, amb responsabilitats, fet que ens ajuda a seguir les seves activitats.
  5. Per les anotacions a la premsa deuria tenir una formació en Dret, com també ho haurien estat alguns dels possibles parents propers.
  6. El primer fill d’en Soler Espalter serà l’August Berenguer,  el que ens podria fer suposar que aquest nom podria ser el d’algun avantpassat o padrí de les families Soler o Espalter.

Donat que en aquests moments no tenim constància del casament i/o fills d’en Berenguer Palou de Comasema i Monés, no podem descartar que fos fill seu; però aquesta hipotesi requerirá la confirmació documental.

1924 – La primera noticia, que reproduim, correspon al seu trasllat com a Fiscal del Partit Judicial de Manzanillo (Provincia de Granma, capital Bayamo) al de Trinidad (Provincia de Sancti Spiritus (Espiritu Santo) y su capital provincial té re mateix nombre que el de la provincia  (Imatge 1 i mapa).

1939 – Resultat de l’expedient del “Tribunal Superior Electoral de Cuba”, per el qual un ciutadà presenta recusació contra Berenguer de Palou Comasema i Espalter, que no propera; cal esmentar que en aquest cas el titular té la consideració de Dr. I per tant gaudeix d’uns estudis superiors, i que ell es el “Presidente de la Junta Junta Electoral de Yaguajay” (Municipi situat al nord de la provincia de Sancti Spiritus, amb una població estimada al 1939 de uns 33.000 residents). (Imatge 2 i mapa).

IMATGE 1 – “Diario de la Marina – La Habana, Any XCII, Núm. 11 – Edició del matí, 11 de gener 1924
Ubicació del poble de Manzanillo a la part més oriental de l’Illa de Cuba
IMATGE 2 – Diario de la Marina – La Habana, Any CVII, Núm. 25 – 29 gener 1939
Ubicació dem municipi de Yaguajay al nord de la illa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.