C77,- Repensar la Catalunya perifèrica : percepcions d’un viatge, i el reaprofitament de les edificacions…

Postal del Hotel Biarritz (a Alcanar), al costat de la carretera N-340, als anys 60…

Fer un recorregut  per la Catalunya mes allunyada dels centres urbans i dels exixos de comunicació, permet entreveure un seguit de petits indrets, o de trams de carreteres que han perdut la seva significació, davant de l’obertura de nous vials per fer el mateix recorregut.
Per seguir un fil conductor els podriem agrupar en :

  1. Modificacions de carreteres per eliminar curves : quan es produeix aquest fet, el vial inutilitzat deixa de ser utilitzat, però continua estant en bones condicions, no per la finalitat inicial que tenia, sino com una possible area de descans o esbarjo.
    Aquest espai permetria un estacionament de vehicles, i en la mida del espai d’alguna taula o mobiliari urbà, amb manteniment del propi municipi, qui milloraria una infraestructura en desus.
    Si l’espai desviat es prou ample, podria ser factible, l’autorització d’alguna bar o cafeteria movil, per fomentar aquests espais de descans, i que son agraits per als conductors.
  2. 2.Espais resultants de la pèrdua de les guixetes de pagament a les autopistes : i que tot depenent de la forma en que es mantindran les autopistes, haurien de servir de punts d’ajuda técnica : espais sanitaris, de garatge per a grues, equips de policia…
  3. Carreteres que han deixat de tenir la seva funció : per exemple vies que passaven per dins dels pobles, i ara tenen variants, carreteres que per salvar un obstacle (rius, muntanyes), han estat desviades…

Tots el comerços, activitats I serveis ubicats al costat mateix de l’antic vial, han perdut la seva viabilitat, ja que el possible client, circula per un altra indret i no els veu, o no veu la possibilitat de parar-s’hi, amb el handicap que els nous vials no tenen de principi els equipaments i serveis de l’anterior, i que al ser un vial mes modern, estalvia temps als conductors.
Aquests equipaments què, el dia abans d’obrir el nou vial, estaven en funcionament, i amb totes les condicions i normatives, en poc temps passaran a estar descuidats o tancats, ja que la merma de rendibilitat, no els permetrà la seva actualització.
S’hauria de plantejar en tots aquests casos de que en el moment de l’inversió de millora del vial, es destines una part del pressupost a l’arrenjament del vial que quedara en desus, i/o a l’adquisició de les edificacions que es poguessin considerar viables per a altres usos o equipaments municipals; això també ajudaria a donar i a mantenir-hi circulació en aquests vials, a mantenir la connexió amb urbanitzacions i poligons que s’hagin construit al voltant de la carretera, i a propiciar-hi rutes de bus locals…

En la propera entrada analitzarem el cas de l’hotel Biarritz a Alcanar,,,


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.