L143,- Els aplecs populars : el camí a una nova evangelització ? (A11)

Tant l’Aplec de la Capelleta de fa uns dies, com les “Nits Musicals al Santuari de la Brufaganya”, donen peu a una reflexió envers la religiositat popular, l’apropament i el rol què, amb el temps, poden ajudar a promoure una nova religiositat; reflexió què, també, he copsat en altres indrets i potser podrien tenir connotacions semblants.
Avui en dia tots som conscients de què els actes, estrictament religiosos, no convoquen majories i, una part important, dels assistents tenim una certa edat; els formats dels mateixos no són prou engrescadors com per apropar-hi a les noves generacions…
Per això, el fet de que una majoria d’aplecs, festivitats, i actes culturals i/o tradicionals esdevinguin a l’entorn d’una ermita, santuari… fa què cadascú dels assistents hi pugui accedir a l’interior del recinte, amb la llibertat i el recolliment que desitgi, amb total independència de l’acte que es celebra bàsicament a l’exterior, per el seu major espai.; de vegades també pot ser a l’entorn d’una font, com a signe de l’aigua que és l’element principal per mantenir la vida.
Penso què el gran encert és què l’espai esdevingui com l’excusa, per promoure una activitat propera, cultural, musical o tradicional; a més si aquesta activitat convoca a gent dels voltants, o visitants d’altres indrets, per la significació de la mateix, esdevé un efecte propagador de l’indret, amb la possibilitat de que la visita es repeteixi en altres ocasions; llocs, moltes vegades, vinculats a devocions, a la història més propera a l’entorn
També hi pot ajudar el “merchandising” el record què manté, en el temps la vivència viscuda i, a la vegada, té un efecte multiplicador per les persones que ho veuran i/o els hi comentaran.
Potser la nova evangelització vindrà per descobrir i reivindicar aquests racons de la nostra geografia, on generacions abans hi havien fet tradició i festa però què, ara, esdevenen espais de natura, de refugi del brogit diari, llocs on recuperar el que ens diu el nostre interior… i per recuperar la dignificació dels mateixos, si han estat enrunats u oblidats…

Vitrall a la Capelleta de Sant Magí (Santa Coloma de Queralt)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.