L146.- El 16 d’agost, a la Capella de les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya… (B05)

Imatge d’arxiu

Petites coses formen part de la tradició de l’aigua de Sant Magí, miraculosa, i molt apreciada pels veïns de Tarragona, i de moltes poblacions, què tenen a aquest Sant com a patró, i punt de referència.
La festivitat de Sant Magí és el 19 d’agost però, al capvespre del 16, s’hi apleguen als voltants de la font, a la Brufaganya, cavalls i carruatges, amb portadores on recolliran l’aigua beneïda, i certificat el seu origen, pel Mossèn, enfilaran cap a Tarragona a primera hora del dia següent; es celebra una missa al capvespre del dia 16 a l’interior de la mateixa Capella de les Fonts.
Carruatges, cavalls, i carreters faran nit al voltant de la Capella, per començar, a les 7 del matí del dia següent el recorregut què els portarà en ruta per Santa Perpètua de Gaià, Querol, el Pont d’Armentera i Santes Creus, on pararan per dinar; més tard continuaran per arribar a Brafim on passaran la nit a l’ermita de Loreto; el dia següent, el 18, faran parada a Nulles i l’Argilaga, on esmorzaran, després la Secuita i els dipòsits de l’Ematsa (Empresa d’Aigües de Tarragona) on esperaran fins les 18 hores, per poder estar a l’indret de la Plaça de la Font (Tarragona), sobre les 19 hores.
Aquest any a la comitiva hi han participat deu carruatges i deu cavalls, a més de diferents dispositius de Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, i de vehicles de logística per als propis participants.
El pas de la comitiva, amb els carruatges engalanats, per els diferents indrets, i pobles, també és objecte d’atenció i veneració, especialment per als més grans què ho han vist desde sempre, però que cada any és renova aquesta tradició als diferents indrets.
Aquest any, i per pocs dies, l’acte s’ha vist complementat amb l’exposició de fotografies : “La meva Brufaganya i altres habitants”, correponents als Fons de la familia Governa de Montalegre, corresponent, amb motiu del 40è Aniversari del Arxiu Comarcal de Montblanc.
Tota una festa de sorolls, sensacions, i olors d’altres temps què ens transporten a una època no llunyana en el temps, però què manté aquest esperit viu, d’una tradició i d’un llegat…
Malauradament aquest any el compromís d’una visita, no ens ha permès l’assistència i participació a aquests actes, i en la propera edició, sí que tinc l’intenció de seguir part del desplaçament i gaudir de l’intensitat de la tradició…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.