L151,- Ens manca un museu, a Santa Coloma de Queralt… (D26)

Santa Maria de bell.lloc, possible subseu d’un futur museu de Santa Coloma…

El concepte, i la paraula, “Museu” esta poc identificada amb la realitat del que hauria de ser i, potser, focalitzada en les grans pinacoteques i altres recintes on, el visitant, va fent un recorregut davant d’obres d’art o altres objectes exposats.
Tampoc he trobat cap altra paraula que definís una forma d’apropar-nos a la història, d’una forma dinàmica, amb exposicions temàtiques, temporals, commemoratives i/o activitats que impliquin als visitants en el coneixement dels fons que acullen.
Aquest apropament hauria de fer què, conèixer l’origen de la nostra societat o d’aspectes temàtics de la mateixa, fos una activitat cultural i propera, oferint atractiu i coneixement a les noves generacions.
Moltes de les nostres viles i ciutats, s’han especialitzat en una varietat d’oficis, de cultius, de formes de fer adaptades a la climatologia, i a la seva ubicació estratègica, que han permès una especialització en determinades produccions i, aquesta mateixa industria, ha facilitat la implantació de noves industries o d’auxiliars, que han ajudat a desenvolupar aquests indrets.
Molt d’aquest coneixement és tangible : son les edificacions, els estris, els catàlegs…, que han generat vocabularis propis i una experiència laboral que esdevé imprescindible de preservar i recollir en recerques i publicacions.
Però hi han altres productes, fabricacions, objectes de consum o disseny (especialment les del segle XX) mobiliari, estris de treball… què, avui en dia, no tenen cabuda en els estàndards museístics, com poden ser les col·leccions particulars, les botigues museu, o els tallers de fabricació de vehicles, molt especialitzada a Barcelona, per exemple.
En aquest sentit és important la cessió, o donació, de documents, estris, productes i mobiliari, per part de particulars, entitats o empreses per a dotar al equipament d’objectes referencials, molt identificats amb la història de l’entorn i del projecte que es vol explicar; un espai que s’ha copsar com l’apropament als diferents moments històrics, no com una sèrie de panells i objectes (com si fos un magatzem ordenat), sinó com un recorregut documentat i argumentat de les diferents etapes històriques, tant per al veí de sempre, com per al visitant ocasional i tot això ha de promoure un espai viu, referencial, obert a tallers i debats, al coneixement, a la descoberta i/o recerca, i sobretot un lloc on trobar respostes als segles de la història de la nostra civilització.
Però també donar nou sentit a edificis, què poden incorporar part d’aquesta història, com és el cas de Santa Maria de Belloch…
Dins d’aquest nou enfoc multidisciplinari, cal incloure-hi altres espais complementaris : per exemple podríem deslligar de la història pròpia l’àmbit religiós ? o, l’església hauria de ser una subseu d’aquesta visió global (obres d’art, arquitectura, estris religiosos, publicacions i missals, vestuari…), que forma una part important de la vida col·lectiva, i ajudaria a complementar el coneixement de l’evolució de la pròpia societat…
Hem de reivindicar espais d’autoestima locals; a moltes petites poblacions hi han nascut persones que han triomfat en molts camps i professions, i d’aquest llegat n’hem d’estat orgullosos…
En una propera entrada, comentarem el “Museu del Treball i de la Indústria Viva de Santa Perpètua de Mogoda”, que s’obrirà en els propers mesos, de la valoració i de les aportacions que pot suposar en el plantejament de nous espais museístics.


3 thoughts on “L151,- Ens manca un museu, a Santa Coloma de Queralt… (D26)

 1. Interessant reflexió. Sóc un enamorat dels petits museus locals. Sempre aconsegueixen sorprendre’m amb interessants descobertes. A més, són una important eina didàctica i una manera de que no es perdi la memòria històrica de la població on es troba

  Liked by 1 person

  1. Bona tarda, es cert els museus son petits reductes de la nostra història i haurien d’estar coordinats per fer un relat sense de l’evolució d’un indret o sector; manca que aquests museus siguin espais vius, i d’objectes amb el seu funcionament). També a Barcelona ens manca un museu que expliqui que va ser el segle XIX, el seu comerç, les industries representatives (automovil), del aeronautic que també es va ser pioner…Gracies per el seu comentari

   Liked by 1 person

   1. Completament d’acord que haurien de ser espais vius. Molts museus, petits i grans, semblen més aviat mausoleus decimonònics que s’haurien d’espolsar del damunt aquest esquema tradicional d’amuntegar peces com en un magatzem

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.