D40 – La cuenta de resaca…

Ara, el nom de “resaca” (ressaca en català), ens apropa a la definició d’un estat anímic i els simptomes d’un quadre d’estat general, que presenta una persona, després d’una ingesta prou elevada d’alcohol; també es coneguda la “corrent de ressaca”, com aquella corrent d’aigua al mar què, en comptes de anar en direcció a la platja o la costa, van allunyant-se de terra i, per tant. cal anar en compte.
Però la paraula “ressaca”, relacionada amb les documentacions mercantils, es refereix al concepte de “compte de ressaca” i al de “lletra de ressaca”. La vida útil de les lletres de canvi, ha tingut una història molt vinculada al món del paper, no arribant al segle i mig d’aquests documents, en el seu format fiscal.
El “compte de ressaca”, seria el detall global de les despeses generades, incloent el nominal de la lletra impagada, les despeses notarials del document d’impagament, i altres despeses generades en la seva tramitació, mentre que la “lletra de ressaca” seria el document per el qual s’exerceix, o es reclama, el cobrament del deute total.
A la col.lecció tinc aquest exemplar que correspon a l’any 1904; és una lletra de canvi impagada per part del Marques de Santa Ana (Madrid), emesa a Barcelona por “M Ibern” a l’ordre de “Miguel Sanmiguel”, i hauria estat protestada per el “Escribano Publico D. Juan G. Ocampo y Becerra”.
El nominal es de 5.000 Ptes, i si ha d’anar sumant les despesesdel document notarial d’impagament (16,00 Ptes), la comissió de qui signa la compte de ressaca (1/2 per cent = 0,50 %) (25,10 Ptes.), el “porte de cartas” que correpondria a l’enviament per carta postal, o per enviament d’algun empleat a fer la gestió (1,25 Ptes), el sello de la resaca (7,10 Ptes), i el “corretaje” que es la remuneració que percep el corredor per els seus serveis o intervenció (5,05 Ptes), en total el deute serien les 5.054,50 Ptes. que hi consten.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.