C85.,- “Perucchi” : continua el degoteig de l’identitat catalana, de les bones marques que ens queden…

Dins d’aquest enrenou de noticies, moltes d’elles desalentadores, (i d’altres només per cercar un minut, amb un titular, per sortir als mitjans de comunicació), hem perdut una altra marca de “vermuts” implantada a Badalona, fa quasi 150 anys.
Fa uns any aproximadament, l’empresa d’”Anis del Mono”, del grup Osborne, ja havia traslladat la seva planta embotelladora, al Puerto de Santa Maria (Cadis), on hi ha el gruix d’aquest grup de vins i licors, encara que han manifestat el seu compromis amb Badalona i la seva seu històrica.

En un cas i en un altra, la deslocalització penja d’un fil : un nou propietari, en el primer cas esmentat, que preveu multiplicar les vendes, formar un grup internacional, i a la vegada es un inversor (per tant cerca la rendibilitat), no té un arrelament al nostre país com per mantenir el compromis de la seva permanència, ni garantir que en un termini mitjà aquesta empresa pugui ser venuda a terceres persones…
150 anys donen per molt; en els calculs genealogics, diriem que son 5 generacions, i ningú li pot negar la seva identificació amb Badalona; la Catalunya de mitjans del segle XIX era en més d’un 90 per cent de vinya, i de tots els derivats que s’en podien extreure : vins, licors, vermuts, anisos, i eren un dels productes més apreciats a arreu, i a America on s’exportaven.
La plaga de la filoxera, va acabar amb molta part d’aquest cultiu majoritari, i el camp es va anar reconvertint amb altres cultius, despres d’anys durs.
Es cert que hem passat uns anys durs, com a altres paisos, però crec que les marques que son referents, han de pertanyer a la nostra proximitat, les hem de mantenir nostres, en part perque garantim els llocs de treball, i perque son productes arrelats a la terra, i d’aquesta terra en son els seus components.
La pregunta seria : Podia “Anis del Mono” haver optat per construir o comprar una nau prop de Badalona, per mantenir aquesta unitat del producte ?… Us imagineu a “Codorniu” o “Freixenet” d’accionistes foranis, que embotellessin el seu cava a Alemanys ?… Jo diria que no.
La pregunta se seguent nivell, seria, si un inversor frances, ha pogut comprar-ho, no hagués estat millor que un emprenedor d’aquí, ho hagués fet ?… o es que hem perdut el nostre ADN emprenedor, i ens conformem amb ser funcionaris ?… o es que ara som experts em videojocs i tecnologies del individualisme ?…
En fi, si algú té la resposta, us agrairia que la compartiu…

Imatge promocional de “Perucchi”

Trets diferencials de “Perucchi”.

Publicat a “La Vanguardia”, edició digital el 15 novembre 2022


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.