L175,,- La història dels nostres ajuntaments : una qüestió pendent !!…

La Plaça Major de Santa Coloma de Queralt i el seu Ajuntament al front, amb una representació treatalitzada sobre la rica història d’aquesta població…

De l’etapa enterior, a la creació dels ajuntaments, hi han dades puntuals què és poden visualitzar a les pàgines web de les mateixes entitats locals : moments, història i personatges de forma puntual, però no continuada, en uns segles amb particularitats molt singulars : són èpoques en què cada un dels indrets, per exemple de Llorac, tenía un “Baró” o un “Senyor” diferent vinculats, moltes vegades, a families nobles barcelonines.

Però és a partir de l’any 1835, en que hi ha una manca de treballs i documentació relacionades amb la història local, en la seva globalitat; sí que trobarem la ressenya documentada de persones, activitats, o altres fets, però no una història en conjunt. Per a fer-ho més palès, he consultat les webs dels Ajuntaments de cinc municipis propers, reproduint la part final del relat de la seva història local :

a) CONESA : (pestanya “Municipi”, apartat “Història“)

b) LLORAC :

1x (pestanya “Municipi”, apartat “El Poble de Llorac”), hi ha la història del lloc de Llorac, seu de l’Ajuntament :

2x (pestanya “Cultura”, apartat “Història”) :

3x (pestanya “Cultura”, apartat “Arxiu Comarcal”) hi ha un enllaç a la pàgina principal de l’Arxiu Comarcal, sense indicació de com es poden consultar els documents de Llorac, tant els de consulta presencial, com els digitalitzats :

4x (pestanya “Cultura”, apartat “Altres indrets del Poble”) hi ha una petita ressenya dels quatre altres llocs que formen el municipi, amb la seva història; reproduïm el de “La Cirera” :

c) SANTA COLOMA DE QUERALT :

A la pàgina web del Ajuntament (www.scq.cat) no he localitzat – llevat d’error – cap apartat que faci esment a la història del municipi, ni dels edificis, ni dels Comtes, ni del Convent, ni la ressenya dels fets principals esdevinguts en el seu terme, ni l’importància i l’antiguitat  del mercat, o de les indústries tèxtils, o d’altres fets referents…, ni enllaç a cap altra web que pugui facilitar aquesta informació.

1x (pestanya “Municipi”, apartat “Els nuclis de població”) dels tres nuclis que indica, a “La Pobla de Carivenys” només hi dedica una linia, i a “Les Roques d’Aguiló” tres :

d) SAVALLÀ DEL COMTAT :

La consulta a la web de l’Ajuntament de Savallà del Comtat, té duplicitats alguns apartats relacionats amb l’història i el municipi, així a la pestanya “Municipi” hi ha l’apartat “El Poble de Savallà”, i una altra carpeta amb el mateix nom a la pestanya de “Cultura i Lleure”; igual pasa amb quatre apartats (Llocs d’interés, Altres indrets del terme Història i Arxiu comarcal) que apareixen tant a les pestanyes de la columna esquerra de “Cultura i lleure), amb una altra carpeta amb el mateix nom.

1x (pestanya “Municipi”, o a la de “Cultura i Lleure” apartat “El Poble de Savallà”) :

2x (pestanya “Municipi”, apartat “Llocs d’interès”) :

3x (pestanya “Cultura i lleure”, apartat “Història”) ;

4x (Pestanya “Cultura i lleure”, apartat “Altres indrets del terme”) Nucli de Segura :

e) TALAVERA :

1x (Pestanya “Municipi”, apartat “Història i Patrimoni), ofereix informació general :

2x (Pestanya “Municipi”, apartat “Història i Patrimoni), hi han carpetes per a cada un dels indrets, “Talavera”, “Bellmunt”, “Pallerols”, “CiviT, “Pavia” i “Suró”;

e) VALLFOGONA DE RIUCORB :

1x (Pestanya “Municipi”, apartat “El Poble de Vallfogona de Riucorb”) :

2x (Pestanya “Cultura”, apartat “Història”) :

3x (Pestanya “Cultura”, apartat “Altres indrets del terme) inclou llocs com “Era i Cabana del Ferrer”, “El Puig dels Penjats”, “Creu dels Penjats”, “Font d’en Ballart”, “Ermita de Sant Pere dels Bigats”, “Pilar de les Forques”, i “Balneari de Vallfogona”, per aquest ordre; només el text de l’Ermita de Sant Pere dels Bigats, hi han referències històriques, que reproduïm parcialment, i al comentari del Pilar de les Forques :

4x (Pestanya “Cultura”, apartat “Gravats de llocs d’interès històric i patrimonial) plaques identificatives en alguns llocs del municipi; un exemple d’aguna d’elles :


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.