M19 – CERCANT : Elisa Monés (FAM05)

Una sencilla nota al diari “La Independencia” (num. 298, any 1) de data 18 de juliol de 1871, ens parla de la defunció d’Elisa Monés, recent nascuda “…10 dias”, i que vivia al carrer Estruch.

No he localitzat indicis d’una familia residint en aquest carrer, proper a la Plaça de Catalunya (Barcelona), i desconegut per a molts. Per a la seva curta edat entenem que viuria amb els seus pares…

Es un carrer d’una sola llargada (sense encreuaments) entre els de Fontanella i Comtal. Es un carrer singular, i si hi passes-hi.u per les inscripcions, numeracions i ceràmiques que l’adornen. Alguns periodistes anomenen el carrer com a “màgic”, i en part li ve, per haver-hi construït una casa en Estruc Ca Carrera, al segle XV, considerat per  alguns com a bruixot, que tenia una “pedra escorçonera” amb propietats curatives, i segurament  tindria coneixements curatius mes grans que la majoria dels seus veïns, i possiblement curaria temes d’osos, trauria caixals, i/o el mal d’ull.
Les dècades intermitges del segle XIX son especialment difícils, per l’alta densitat de la població encara limitada per les muralles, i un creixement de la població que es situava als 115.000 habitants al 1802, als 140.000 l’any 1821, i als 187.000 l’any 1850.
L’aprovació del Pla Cerda l’any 1860, va suposar una nova perspectiva de creixement, limitada al principi per la manca de transport i serveis, i la distancia que representava. No obstant el boom constructor va venir amb la conjunció de l’exposició de 1888, el creixement d’una burgesia catalana, el retorn d’indians, el modernisme..


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.