C10 – La caixa d’efectiu, i/o cada vegada menys raons per la seva existència…

El moviment d’efectiu a les empreses ha canviat substancialment en els darrers trenta anys : hem passat d’un majoria de transaccions en efectiu (tant en moneda local, com d’altres monedes, necessaries per als viatges a fora), a l’ús de targes i mitjans electrònics, i a la supressió fa mes de 20 anys de les monedes de molts paisos europeus, que comportava la resta de monedes metàl·liques, que no podien ser bescanviades al banc, o d’existencia de bitlles, dels paisos mes frequentats comercialment.

La gestió actual de la caixa d’efectiu a l’empresa comporta riscos e incidències sinó hi ha uns procediments de seguretat i revisió adients; a la vegada cal gestionar la quantia d’aquests imports, que sempre han de ser mínims, ja que son recursos propis.
També es cert que en l’actualitat el nombre de persones amb capacitat de compra a nivell d’empresa esta molt limitat, i el mes idoni es dipositar un “fons de caixa” a algun dels empleats que es poden trobar amb situacions imprevistes, per exemple : assistencia a fires o esdeveniments, compres de poc import…
Un altra cas es el de les botigues i franquicies, que en aquests moments, el moviment d’efectiu encara es una part important de les operacions.
Hi han tres “alertes”, sobre la caixa :
a) Cal estar molt alerta a possibles bitllets no legals, a monedes que puguin tener similitud amb els formats mes habituals de l’euro (entenen que hi han varietats de cada fracció emeses per cada pais). Això representa una perdua directa per a l’establiment.
b) Cal valorar quines monedes mes habituals reben en els processos de compra, i quines d’elles ens suposen un estorb, potser no valorable), per exemple les monedes de 1 i 2 centims, tant per el seu arqueig i embossament, com per l’immobilització de recursos.
c) Cal ajustar el fons, diguem de canvi, aquelles monedes i bitllets que necessitarem diariament, ja que de vegades per petites compres ens poden pagar amb bitllets de 50 0 20 euros habituals als caixers, i que ens deixem sense fraccionament. Com menys monedes tinguem a caixa, mes monedes haurem d’entregar per facilitar el canvi. També si no tenim canvi podem perdre capacitat de venda, al no poder acceptar algun tipus de bitllet.
Sobretot en festius, dies de promocions o vendes de temporada, es mes adient fer calculs mes precissos de les necessitats, i de valorar algun pla B,que en un moment determinats ens desbloquegi una manca de bitllet o moneda fraccionaria.
L’us de mitjans de pagament electronic esta determinant una perdua porcentual de l’us de moneda fisica, i les costums i les facilitats ens hi estan empenyen…avantatges : desde l’emissió periodica de bitlles, l’eliminació quasi total del diner negre, dels bitlles falsificats, de la facilitat en la renumeració o canvi del format de les monedes, fins a nivell mes personal o d’empresa, ‘inversió en fons no productius, evitar els desplaçaments als bancs per als ingressos, la desaparició dels arqueixos i la perdua de tems que comporta el seu control, la reducció de robatoris d’efectiu, …


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.