M40 – La familia Martinez Monés a l’Africa : una història que no pot caure en l’oblit… (GUI01)

Fa potser uns trenta anys que, la Ramona Via (a), hem va fer confiança d’enviar-me unes lletres sobre aquests fets, amb la transcripció que havia fet d’uns fulls (recollits l’any 1954) del seu marit en Lluis Martínez Monés, així com algunes fotografies, i el llibre “Guinea Martir” de Angel Miguel Pozanco, que ella havia localitzat als “Encants” l’any 1968, segons consta en una anotació manuscrita, a la portada de l’esmentat llibre.
Aquest llibre escrit l’any 1937 per un funcionari de la Guinea Espanyola és dels pocs referents que hi ha i, per tant, ens servirà de guia en el relat dels fets.
Fa uns set, o vuit, anys en un viatge a Figueres vaig tenir ocasió de retornar al Dr. Martínez Via, l’original del llibre i les fotografies que la seva mare m’havia confiat.
Jo tinc fotocopiat el “Libro Segundo” de les pàgines 96 a 189, que son les que descriuen els fets de la guerra civil; crec que potser amb més perspectiva el llibre primer ens hagués situat en la realitat del que eren els territoris de Guinea, abans dels fets del 36.
Les entrades posteriors d’aquest bloc, on descriurem els fets i l’entorn que els va propiciar, ajudaran a entendre les vivències d’aquells dies : en uns territoris a 4.500 kilòmetres de distancia (comptant des de Madrid), amb una comunicació esporàdica amb vaixell (des de les Illes Canàries), sense comunicacions (mes enllà de l’estació telegràfica)…
Uns 80 anys ens separen de tot això que descriurem…
Potser la primera pregunta es, per quina raó la família es trasllada a la Guinea Espanyola, i qui son els que hi van ?
La motivació es laboral, en Lluis Martínez era telegrafista, suposem que per a la societat “Telmar” (almenys això ens ho fa suposar el “membret” -nom de l’empresa a la capçalera de la carta- que la Dolors Monés escriu a la família).
Qui hi va seran els cinc membres de la família, el matrimoni en Lluis Martinez i la Dolors Monés , i els tres fills.
El viatge el faran en vaixell, i el seu relat el descriu en una de les cartes.
Viuran en un lloc aïllat, al costat de l’estació telegràfica (en una zona de muntanya que facilita les emissions, encara que suposo que les transmissions es farien mitjançant altres altres estacions repetidores).

(a) Biografia de la Sra. Ramona Via, i l’adreça origen :


3 thoughts on “M40 – La familia Martinez Monés a l’Africa : una història que no pot caure en l’oblit… (GUI01)

 1. Volia comentar-te una anècdota que, si més no, em sembla curiosa, tot i que tingui cap importància. Acabo de veure en el “Noticiari Pratenc” del 10 d’agost de 1935 el breu següent: “Ha marxat a la Guinea Espanyola per a encarregar-se de la direcció de l’estació de radiotelegrafia de Río Benito (Bata) el nostre amic Lluís Martínez, acompanyat de la seva distingida esposa na Lola Monés i els seus fills […]”. He deduït que es tractava dels sogres de la Ramona Via i, cercant per la xarxa, he arribat al teu blog. Espero no perdre’m les properes entrades sobre el tema.

  M'agrada

  1. Bona tarda. Gracies per el missatge, encara que siguin uns messos de retard i prou complicats.; ara he començat una serie d’entrades sobre aquests fets, i la darrera fa esment a l’ocupació de l’emissora, Salutacions. Feliu

   M'agrada

 2. bon dia
  casualment he trobat el vostre article i m’ha agradat molt. De sempre m’ha encuriosit l’aventura africana del mesu avis paterns i tot que el pare me’n parlava (no gaire sovint) la he trobada molt interessant.
  Agraït

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.