En aquest repàs inicial del que es, i del que ens aporta fer una col·lecció, m’agradaria resumir unes característiques, o qualitats bàsiques, que es desenvolupen, tant si parlem de joves com de persones grans, i amb independència del tipus de col·lecció que fem :
a.ordre i organització : encara que sigui una activitat d’esbarjo, cal tenir una certa cura en la forma en que presentem els diferents objectes, i com els podrem localitzar amb facilitat.
b.mètode i memorització : per anar creixent cal memoritzar o tenir un llistat de tots els elements i varietats de que disposis, al efecte per no fer compres repetitives.
c.responsabilitat ; aprendre a cuidar el que tenim, preservant-ho de possibles riscos…i a tenir cura dels mateixos.
d.custodia : potser que els elements de la teva col·lecció siguin vulnerables a algun agent extern (humitat, …) cal garantir la seva conservació, evitant espais on puguin deteriorar-se, trencar-se o fer-se malbé.
e.estalvi : cal tenir molt clar quin son els paràmetres de la teva col·lecció, en funció dels recursos i dels límits que t’hagis imposat; sempre es important dir NO segons el preu
f.constància i perseverança : cal ser constant, i aprofitar el moment que trobem la peça esperada.
g.paciència : saber esperar;´no cal fer la col.lecció amb preses.
h.sociabilitat : conèixer altres col·leccionistes amb les mateixes inquietuds, et facilitarà el coneixement de noves persones, y a tenir empatia
i.col·leccions mixtes, de vegades caldrà dotar a la nostra col·lecció d’elements complementaris que en facilitis el seu us i manteniment (manuals, llibres…).
j.coneixements mecànics i habilitats manuals : a algunes peces, caldrà que les reparis, o les posis en funcionament, periòdicament, per a garantir el seu funcionament.
Pensar sempre que una col·lecció casi mai té un final…sempre hi haurà una peça, una varietat, un quelcom que encara pot especialitzar més el que tenim