Fa uns mesos en una estada a Salou, vàrem seure en un dels establiments que hi han a la platja, i vaig demanar unes begudes, i hem va sobtar que, de les tres begudes demanades, totes eren residus : tres gots de plàstic, dues ampolles també de plàstic i una llauna…
Crida l’atenció la manca d’esperit col. lectiu en donar exemple, i en procurar i promoure un ús limitat d’aquests envasos de vida molt curta.
Però penso que aquí, les administracions, si haurien de plantejar en les clàusules de concessió dels “xiringuitos”, uns percentatges mínims d’utilització d’aquests materials :
- Que a cada consumició el client compres el got (reciclable) i s’ho pogués emportar
- Promoure l’ús de begudes amb envasos no individualitzats, per exemple, comprant ampolles d’un litre o dos, i amb expenedors (sense contacte manual) on poguessin emplenar per el propi client o per el cambrer.
- Comprar als establiments embotits i carns en envasos de paper, evitant les safates i plàstics que ho envolten.
- Incentivar l’ús raonable del consum, i els hàbits, amb promocions que ho afavoreixin
Hauríem de retornar al sistema de que les grans superfícies reintegressin l’import dels envasos i reutilitzar els mateixos per part de les plantes embotelladores, amb les cauteles i garanties suficients.
Però també seria molt positiu que els ajuntaments i escoles, incorporessin l’hàbit, perdut, de la cantimplora, amb indrets i llocs on es pogués emplenar amb garantia, i evitar envasos de plàstic de petita quantitat, on val més l’envàs que el contingut en líquid…
Però el supermercats i les grans superfícies continuen patrocinant aquests envasos…
Tots hi podem ajudar a fer que la comptabilitat del planeta, també es recuperi…

